Ode aan de sushi op Internationale Sushi Dag

Uit het Verre Oosten overgewaaid en nu een super populair gerecht met zelfs z’n eigen feestdag. Het is Internationale Sushi Dag! En dat vieren we met een klein geschiedenislesje én wat heerlijke inspiratie. Want hoewel sommigen van ons nog weinig kaas hebben gegeten van dit gerecht, kan een beetje inspiratie natuurlijk nooit kwaad. Dus, ben je ondertussen wel een beetje klaar met de zalm-avocado, spicy tuna en komkommer? Dan is het hoog tijd voor wat nieuwe inspiratie. Maar eerst het beloofde geschiedenislesje!

Hoe het allemaal begon

Het schijnt dat sushi eigenlijk niet per se uit Japan komt. Het allereerste begin, voordat de Japanners het zich eigen maakten, was in Zuidoost-Azië. En dat was niet per se om het lekkerste gerecht ooit uit te vinden. Sushi werd gemaakt voor de noodzakelijke conservering van vis. Door de rijst kon de vis gefermenteerd worden.

Deze mooie uitvinding verspreidde zich snel over Azië en kwam rond 1600 in Japan aan. De Japanners begonnen ook sushi te eten met vis die nog niet helemaal gefermenteerd was. Het werd daar al snel een hit als typisch street food. Uiteindelijk groeide het rond het begin van de 19eeeuw uit tot de sierlijke hapjes die het vandaag de dag nog steeds zijn.

Maak je eigen sierlijke Japanse hapjes

Wil je zelf ook die sierlijke hapjes namaken? Maar dan nét even wat anders dan je bij het all-you-can-eat-sushirestaurant krijgt? Kijk dan even bij dit mooie rijtje sushi-inspiratie. Natuurlijk moet je wel even de basistechniek onder de knie krijgen. Daarna kun je aan de slag met deze sushi met een Hollands – of gewoon ander fris – tintje.

Haringsushi

Wie zegt dat sushi met Japanse ingrediënten gemaakt moet worden? Ook met verse Hollandse Nieuwe van jouw favoriete markt kun je aan de slag met sushi! Maak hem met sushirijst (natuurlijk), rijstazijn, een theelepeltje suiker, Hollandse Nieuwe haring, geraspte mierikswortel, mayonaise en wat peterselie.

Witlofsushi

Voor wat extra groenten in je sushi ga je voor deze witlofvariant. Voeg surimisticks, avocado, mayonaise, witlof en wat limoensap toe.

Sushiburger

Ja, ook van sushi kun je prima burgers maken. Ze zien er vrolijk uit én zijn een stuk minder zwaar dan de traditionele hamburger. Hoe dan? Eigenlijk is het heel simpel. In plaats van dat je gaat rollen, ga je stapelen. Snijd stukjes zalmfilet en avocado in de lengte. Gebruik de sushirijst als ‘broodje’ aan de boven- en onderkant. Smeer daar ook wat wasabi op en bestrooi met sesamzaad. Maak voor de zalm een sausje van sojasaus, sesamolie, gemberwortel en sushigember.

Fruitsushi

Ook voor een lekker fruithapje kun je bij sushi zijn! Maak hem met mango, verse frambozen, blauwe bessen en bramen, gembersiroop en crème fraîche. Voeg dan nog een beetje limoensap en naar smaak eventueel wat suiker toe om het helemaal af te maken!

Low carb sushi zonder rijst

Ook aan de low carb fans is gedacht. Wil je minder koolhydraten eten? Of ben je gewoon geen fan van rijst? Ga dan voor de komkommersushi. Hol stukjes komkommer uit en vul deze op met gerookte zalmfilet, hüttenkäse, wasabipasta en sushigember.

En waar moet je zijn voor al je zelfgemaakte sushi ingrediënten? Simpel! Je hoeft zeker niet helemaal naar Japan. Breng een bezoek aan jouw favoriete markt voor heerlijke verse vis, groente en fruit.

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen