Nieuwe oogst | Zuidvruchten

Zuidvruchten is een verzamelnaam voor verse en gedroogde vruchten, die niet in ons land gekweekt zijn. Deze vruchten kunnen afkomstig zijn uit de landen rond de Middellandse Zee, maar komen ook vaak uit de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Australi├ź en Zuid-Afrika. Gedroogde zuidvruchten zijn heerlijk om te snacken en je kunt ze ook heel goed eten als een gezond tussendoortje. Daarnaast zijn ze ook heel lekker met muesli door je kwark of yoghurt heen.

Subtropisch klimaat

De reden dat deze vruchten geïmporteerd worden, is dat ze groeien in een subtropisch klimaat. En dat hebben wij nou helaas net niet. De meest bekende zuidvrucht is waarschijnlijk wel de rozijn, maar ook krenten, abrikozen, Spaanse en Turkse vijgen, dadels en pruimen zijn erg populair.

Conservering

Het drogen van vruchten is ooit bedacht om ze langer houdbaar te maken. Als conservering dus. Door het drogen worden, naast het vocht, ook de vitamines aan de vruchten onttrokken. Gelukkig blijven de koolhydraten en mineralen wel behouden, waardoor je ze nog prima kunt eten als een gezond tussendoortje.

Van oudsher worden de vruchten in de zon gedroogd. Uiteraard zijn er inmiddels ook andere processen om het vocht sneller te laten verdwijnen, zodat de zuidvruchten ook sneller in de winkels komen te liggen. Maar wil je goede kwaliteit, dan moet je toch echt op zoek naar die zongedroogde pareltjes. Op de markt bijvoorbeeld!

Wellen

Wil je die prachtige vruchten weer een beetje naar hun originele staat terugbrengen, dan kun je ze laten wellen in water. Zorg dat het water niet te koud is, maar ook zeker niet te heet. Handwarm water werkt het allerbeste. En als ze dan ongeveer 1 keer hun eigen gewicht aan water opnemen, weet je meteen dat je de beste kwaliteit in handen hebt.

Nieuwe oogst

De nieuwe oogst zuidvruchten is nu weer verkrijgbaar en je kunt ze dus massaal gaan inkopen bij de Noten- & Zuidvruchtenkraam op jouw favoriete markt!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen