In de herfst zijn hazelnoten weer volop aanwezig op jouw favoriete markt. De hazelnoot is een noot van de hazelaar plant. De noot valt van de takken wanneer hij rijp is, vaak na zo’n zeven tot acht maanden. Pluk hazelnoten dus nooit zelf. Dan is de kans groot dat je een onrijpe te pakken hebt. Kom je toch een hazelaar tegen en wil je kijken of er wat rijpe tussen zitten? Schud de struik dan even goed. Als er wat uitvalt, kun je de noten eten. Vooral in augustus, september en oktober kun je veel rijpe hazelnoten tegenkomen. Geen zin om op zoek te gaan naar die ene boom met rijpe hazelnoten? Op jouw favoriete markt kun je ze gewoon op komen halen bij de noten- & zuidvruchtenkraam.
Gezonde snack
Hazelnoten zijn zeer voedzaam en worden al eeuwen lang gegeten. Vroeger werden ze op schepen zelfs tegen scheurbeuk gebruikt. Ze zijn dan ook rijk aan vetten en eiwitten. Het drogen geeft ze een heerlijke, aromatische smaak. Bewaar ze alleen niet naast sterk geurende levensmiddelen, want dan kunnen ze die geur en smaak overnemen.
Combineren & roosteren
Hazelnoten kun je natuurlijk heerlijk uit het vuistje eten, maar je kunt ze ook prima verwerken in koekjes, taarten, brood, salades en als topping over een lekkere ovenschotel. De smaak van de noten wordt fijner en sterker als ze eerst geroosterd worden of in gebak in de oven meegebakken worden. Dop de noten en doe ze in een droge koekenpan of een andere pan met dikke bodem. Zet deze pan op middelhoog vuur en roer met een houten spatel de noten net zo lang om, totdat ze heerlijk geuren en goudbruin zijn geroosterd.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.