Nieuwe oogst | Franse walnoten

Ze zijn soms even moeilijk open te krijgen, maar heerlijk in een salade, taart, quiche of zelfs een chique likeurtje. We zijn gek op walnoten! En met goede reden. Naast hun lekkere smaak zijn ze ook nog eens super gezond. Maar wist je dat er meer dan één soort walnoot bestaat? Vandaag lichten we de Franse variant voor je uit.

Franse walnoten

Niet alleen in Nederlandse bossen stikt het van de walnootbomen. Ook bij onze Franse vrienden is het raak. Maar wees er wel een beetje op tijd bij. De Franse Grenoble walnoten zijn – in tegenstelling tot de meeste walnoten – niet het hele jaar beschikbaar. Dit omdat er simpelweg maar een beperkt aanbod is.

Wanneer is de oogst?

Elk jaar wordt de Franse walnoot tussen september en november geoogst. De walnootbomen worden even goed geschud zodat de noten naar beneden vallen. Deze worden dan binnen maximaal 36 uur te drogen gelegd. 

Wat maakt Franse walnoten zo bijzonder?

De VS en Oost-Europa zijn nog steeds de grootste walnootproducenten, maar de Franse walnoot heeft iets speciaals! Hij wordt heel serieus genomen en moet daarom ook aan bepaalde richtlijnen voldoen. Belangrijk is dat hij niet wordt gewassen of gebleekt. Dit gebeurt wel vaak met andere soorten walnoten in dop. Een extra voordeel dus! Maar er is ook wel degelijk verschil in smaak. De Franse walnoten zijn wat pittiger en hebben een iets meer bittere smaak dan die uit de VS.

Welke noten zijn in Nederland in het seizoen?

Hou je het liever bij walnoten van Nederlandse bodem? Bij de Noten- & Zuidvruchtenkraam op de markt vind je natuurlijk ook de Nederlandse variant van de walnoot. Ook in het bos loop je deze zelf tegen het lijf. Maar dat blijft natuurlijk niet bij walnoten. Tussen september en november ligt het bos vol met nog veel meer leuks aan noten! Wat dacht je van:

  1. Hazelnoten – Rooster ze in de oven, bak ze mee in een chocoladetaart of eet ze lekker uit het vuistje.
  2. Tamme kastanjes – Rooster ze of kook ze in een laagje water. Maak er soep van, mix ze in een salade of combineer ze met spruitjes en spekjes.
  3. Beukennootjes – Leg ze even goed in de zon te drogen. Daarna kun je ze heerlijk uit het vuistje opeten of verwerken in bijvoorbeeld een zelfgemaakte pesto of koekjes.

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen