Speculaas appeltaart

Appeltaart is heerlijk en speculaas en spijs natuurlijk ook. Dus waarom zou je dit niet combineren? Hier krijg je heerlijk winters gebak van. Lekker rond Sinterklaas, maar ook heerlijk als het regent buiten. Of als het heel hard waait. Of als je niet kan kiezen tussen appeltaart en gevulde speculaas. Zoveel mogelijkheden om deze speculaas appeltaart te bakken!

Soort gerecht: gebak
Aantal personen: 10
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiden + 75 minuten oventijd

Ingrediƫnten

175 g ongezouten roomboter
2 eidooiers
300 g bloem + extra voor bestuiven
200 g witte basterdsuiker
1 mespunt zout
1 el koud water
6 flinke appels
2 el koek- en speculaaskruiden
150 g amandelspijs
2 tl kaneel

Verder heb je nodig
Springvorm van 22 cm doorsnede
Mixer met deeghaken

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de springvorm in.
  2. Maak nu eerst het deeg, zodat dit goed kan rusten in de koelkast.
  3. Doe de eidooier, boter, het zout en 150 gram van de basterdsuiker in een ruime kom en mix dit heel goed. Voeg nu de bloem en de koek- en speculaaskruiden toe en mix nogmaals goed. Doe het ijskoude water erbij en kneed met je handen tot een glad deeg. Maak er een platte plak van, wikkel deze in huishoudfolie en leg het in de koelkast.
  4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Meng ze met de kaneel en de overgebleven 50 gram basterdsuiker. Verkruimel de amandelspijs in een kom en meng dit goed met een halve eidooier.
  5. Haal het deeg weer uit de koelkast en verdeel het in 3 gelijke delen. Bestuif je aanrecht met een beetje bloem en rol het eerste stuk deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de bodem van je springvorm. Bedek de bodem met het deeg. Rol nu het tweede stuk deeg uit tot een lange plak en bedek hier de randen mee. Zorg dat de randen goed aansluiten met de bodem door het met je vingers goed dicht te drukken.
  6. Verdeel de amandelspijs over de bodem en verdeel hier de appels overheen.
  7. Rol het derde en laatste stuk deeg uit en snijd in repen. Maak een mooi raster over de bovenkant van de taart. Bestrijk de bovenkant en rand van de taart met het overgebleven eigeel.
  8. Zet de speculaas appeltaart in de voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer 75 minuten goudbruin en gaar.

Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen