Klassieke appeltaart

Een echte Nederlandse klassieker is toch wel de appeltaart. En bijna iedereen heeft hiervoor een eigen, vaak van generatie op generatie doorgegeven recept. Dit recept van Hilde van Slowfoody is heerlijk herfstig door de toevoeging van specerijen en bevat niet zoveel extra suiker. De appels zijn immers al heerlijk zoet van zichzelf!

Aantal personen: ca. 12 taartpunten
Soort gerecht: nagerecht
Bereidingstijd: 15 minuten bereiden + 15 minuten rusttijd + 60 minuten bakken

Ingrediƫnten

Voor het deeg
200 gram roomboter, zacht
150 gram basterdsuiker
1 tl kaneel
325 gram bloem
3 gram zout
1 ei

Voor de vulling
8-10 appels (Jonagold bijvoorbeeld)
rasp van 1 citroen
2 el kristalsuiker
1 el kaneel
0,5 el kardemom
1 pakje amandelspijs (300 gram)
losgeklopt ei

Verder heb je nodig
springvorm van 24 cm
huishoudfolie
deegroller
losgeklopt ei voor het bestrijken van de bovenkant

Bereiding

  1. Vet de springvorm in met boter en bestuif met bloem, zodat de bodem en zijkanten helemaal bedekt zijn met een dun laagje. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de boter goed met de basterdsuiker in een ruime kom. Zeef dan de kaneel, bloem en het zout boven de komen en voeg het ei toe. Kneed dit tot een samenhangend deeg, maak er een ronde plak van, verpak het in huishoudfolie en leg een kwartier in de koelkast.
  3. Verwijder ondertussen de klokhuizen van de appels, schil ze en snijd in niet te kleine blokjes. Meng goed met de citroenrasp, kristalsuiker, kaneel en kardemom. Meng de amandelspijs met het losgeklopte ei.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en rol 2/3 hiervan uit op een met bloem bestoven werkblad. Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm met het deeg. Verdeel het amandelspijsmengsel over de bodem en leg hierop de appelblokjes. Druk goed aan, zodat alles in de vorm past.
  5. Rol nu de rest van het deeg ook uit en snijd hier repen van. Maak een mooi raster van de deegrepen over de bovenkant van de taart. Bestrijk de bovenkant licht met losgeklopt ei en zet de taart in de voorverwarmde oven.
  6. Bak de appeltaart in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart eerst goed afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt en aansnijdt. Serveer met een toef vers geklopte slagroom. Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen