Jam van verse vijgen

Verse vijgen kun je op legio manieren gebruiken. In een lekkere salade, om mee te bakken, in hartige gerechten. Maar ze zijn ook zeer geschikt om een heerlijke jam van te maken. Door de citroen wordt de vijgenjam heerlijk fris en zomers. Smeer deze verse vijgenjam op een vers gebakken boterham of serveer hem bij een gevarieerde kaasplank. Smullen!

Aantal: 2 potjes vol
Soort gerecht: jam
Bereidingstijd: 5 minuten voorbereiden + ca. 45 minuten kooktijd

Ingrediënten

500 gram verse vijgen
200 gram suiker
1 citroen

staafmixer
2 lege jampotten met deksel (goed uitgekookt!)

Bereiding

  1. Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snijd ze in stukjes. Was de citroen, rasp de schil en pers het sap eruit.
  2. Doe de stukjes vijg, de suiker, de citroenrasp en het sap in een steelpan op middelhoog vuur. Breng het aan de kook en laat het daarna op lager vuur 30 tot 45 minuten rustig inkoken.
  3. Zet de staafmixer op de bodem van de pan en pureer tot de vijgenjam zo fijn is als je hem zelf wilt hebben.
  4. Test nu of de jam dik genoeg is door er een houten lepel in te dopen. Haal je vinger door de jam op de achterkant van de lepel. Wanneer de streep blijft staan, is de jam voldoende ingekookt. Loopt de streep meteen weer dicht, dan moet het nog iets langer inkoken.
  5. Schenk of schep de jam in de uitgekookte jampotten. Laat de vijgenjam eerst goed afkoelen, draai dan de deksels op de potten en bewaar ze in de koelkast. Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen