Bavette is een mager soort rundvlees. Het komt van de vang (of flank) van de koe. Het vlees heeft een wat langere, grove draad. Als het van speciale vleeskoeien komt en goed is bereid, is het erg mals vlees.
Herkomst
Dit stuk vlees komt van de vang van de koe. Dit is het deel tussen de bil en borst. Omdat de spieren hier relatief veel bewegen, is het vlees vrij stug en wat harder. Van dit deel van de koe wordt vaak ook gehakt en hachee gemaakt.
Smaak
Bavette heeft een heerlijk volle smaak. Die is vergelijkbaar met die van biefstuk, met een wat stevige bite.
Bereiding
In Frankrijk wordt bavette vaak bijna rauw gegeten. Ook kun je dit stuk vlees bakken, stoven, roerbakken of in de oven bakken. Pas wel op dat je hem niet te lang bakt, dan wordt het vlees taai.
Tips
Bavette is heerlijk met allerlei gerechten en wijnen. Hieronder een paar tips voor wat lekkere gerechten.
- Ga voor een lekkere surf en turf met bavette en garnalen op een spies, gekruid met knoflook, koriander, basilicum en citroen.
- Combineer het vlees met aardappelpuree en cranberrysaus
- Maak een risotto van dit lekkere stuk vlees met groene asperges en Parmezaanse kaas
- Ook in een wokmaaltijd is het heerlijk. Ga bijvoorbeeld voor udon noedels met reepjes bavette, shiitake, paksoi, rode paprika, taugé en teriyakisaus.
- Natuurlijk kun je het ook heerlijk barbecueën. Marineer bijvoorbeeld in sap van limoen, sinaasappel, olijfolie, knoflook, komijn, chilipeper en versgemalen zeezout en peper.
Geniet
Laat je inspireren door de Marktnieuws van de markt.