Start haringseizoen – Eerste vaatje nieuwe haring gaat naar zorgverleners, geen veiling

Donderdag 12 juni is het weer zover. Het is weer tijd om een heel mooi nieuw seizoen te openen: het haringseizoen! Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt traditioneel geveild op Vlaggetjesdag. De dag erna gaat vervolgens het officiële haringseizoen in.

Dit jaar geen veiling. Anders, dan andere jaren is het eerste vaatje haring voor het eerst in 35 jaar niet geveild. Het wordt donderdag aangeboden aan het zorgpersoneel in het Erasmus MC in Rotterdam. Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Diederik Gommers (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) nemen het in ontvangst. Daarna worden alle zorgverleners in het ziekenhuis op haring getrakteerd.

De veiling van de Hollandse nieuwe zal dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Het Nederlandse visbureau kwam echter snel met een reactie, om het eerste vaatje te gunnen aan “de hardwerkende zorgverleners in de frontlinie”. Er is gekozen voor Kuipers en Gommers omdat zij al maanden het gezicht van de strijd tegen het coronavirus zijn. Aan de overhandiging gaat de traditionele keuring vooraf. De haring wordt “vakkundig gefileerd en aan de heren gepresenteerd”.

in Groningen, Enschede en Breda wordt het ziekenhuispersoneel getrakteerd op de eerste haring van het nieuwe seizoen. Traditioneel is een dag na het “veilen” van eerste vaatje, is de Hollandse nieuwe overal verkrijgbaar.

Bekijk de viskramen bij jou in de buurt voor die eerste lekkere Hollandse nieuwe haring!

Bron: Nederlandsdagblad

Geniet

Laat je inspireren door de Marktnieuws van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen