Tijdens de feestdagen heeft iedereen waarschijnlijk heel wat gourmetmaaltijden afgewerkt. Heerlijk en heel gezellig natuurlijk! Misschien wordt het toch eens tijd voor iets nieuws? Maar dan natuurlijk wel iets dat je met z’n allen tegelijk kunt doen. En waarmee je lekker uren kunt tafelen. Want de lekkere lange winteravonden blijven voorlopig nog wel even bestaan. De oplossing? Kaasfondue!
Varieer met kaas
Het is hartstikke makkelijk en oh zo gezellig. Maak bijvoorbeeld een traditionele kaasfondue met Gruyère, Emmentaler of Comté. Of probeer eens wat variaties met geitenkaas of Hollandse Daaldammer. En hoe kom je dan aan al die mooie kazen? Juist ja, jouw favoriete markt ligt er vol mee!
De basis
Maar er is natuurlijk meer nodig dan alleen een bonk kaas in een pannetje. Voor de echt lekkere kaasfondue voeg je ook wat knoflook, nootmuskaat en witte wijn toe. Ten eerste is het belangrijk om de kaas te raspen zodat deze goed smelt. Wrijf voordat je begint de fonduepan aan de binnenkant in met een stukje knoflook. Schenk dan de wijn er in en verwarm deze op laag vuur. Laat het niet koken. Voeg daarna pas de kaas in gedeeltes toe aan de warme wijn en blijf roeren. Zorg ook voor een beetje maïzena zodat de fondue mooi gebonden is.
En dippen maar
En dan is het dippen geblazen! Natuurlijk zijn er talloze varianten op de traditionele kaasfondue. Je kunt ‘m helemaal invullen naar jouw favoriete kaas. Maar wat smaakt dan het beste met die verschillende soorten kaas? Dat is helemaal aan jou! Smaken verschillen immers. Maar voor wat tips en inspiratie noemen we toch een paar gouden combi’s op.
Gouden combinaties
Voor een traditionele kaasfondue kan in elk geval het stokbrood niet missen! Ook selderij en rauwe wortel doen het goed. Gebruik je liever geitenkaas? Dip hier dan stukjes spek, verse vijgen, cherrytomaatjes, rode paprika, rauwe courgette of broccoliroosjes in.
Toch liever een pittige kaasfondue met gorgonzola? Zorg dan dat je in elk geval stukjes appel, broccoliroosjes of paprika op tafel hebt staan.
We noemden er al een paar op. Ook voor vitamientjes valt er genoeg te dippen. Denk aan stukjes paprika, rauwe wortel, broccoliroosjes, courgette of gebakken champignons. Ook fruit doet het goed in kaasfondue, zoals druiven of peer. Ook vlees kun je heerlijk dippen in een kaasfondue. Denk aan gehaktballetjes of droge worst. En voor de nóg iets minder gezonde variant ga je los met tortillachips of soepstengels. Eet smakelijk!
Geniet
Laat je inspireren door de Marktnieuws van de markt.