Groente inmaken voor de koude wintermaanden

Het wordt langzamerhand wat kouder en dan gaan we soms, net als veel dieren, wat scharrelgedrag vertonen. Niet zo gek ook, want we willen immers het liefst wat minder buiten in de kou zijn. Maar wat natuurlijk wel belangrijk blijft, is vers en gezond eten! Vooral als het straks guur en koud is buiten. Een mooie en lekker creatieve oplossing is groente inmaken. Geen idee wat het is? Geen zorgen, we leggen het even uit.

Inmaken?

Inmaken ja! Dat is een techniek om eten langer houdbaar te maken. Dit kun je doen met groenten, fruit, vlees of vis. Tegenwoordig is het wat minder bekend, maar vroeger konden ze er wat van. Etenswaren werden langer houdbaar gemaakt zodat iedereen ook in de winter kon genieten van sommige groenten, fruit, vlees en vis die toch zó last seasonwaren. Het inmaken heeft de afgelopen tijd heel wat verloren in populariteit, simpelweg omdat we bijna alles hebben wat ons hartje begeert. Vroeger was dit de enige oplossing om het hele jaar door van sommige producten te kunnen blijven smikkelen, maar tegenwoordig kunnen we bijna alles het hele jaar door uit de supermarkt halen. Inmaken is dus gewoon niet echt meer nodig. Maar leuk is het nog steeds wel! Een hele bekende ingemaakte groente is bijvoorbeeld zuurkool. Of wat dacht je van zilveruitjes of augurken.

Hoe dan?

Inmaken doe je met zuur, suiker, zout of alcohol. En een glazen pot. Natuurlijk zijn er hele boeken en verhalen geschreven over de verschillende inmaaktechnieken. Maar er is wel degelijk een basis. En daar gaan we het vandaag over hebben, niet te moeilijk maar lekker bij de basis blijven.

Het leuke aan inmaken is dat bacteriën niet de kans krijgen om te groeien dankzij de suiker of het zuur dat je gebruikt. Zorg er dus voor dat je pot goed steriel is voordat je begint, anders is het al een bacteriespeeltuin om mee te beginnen. Je kunt prima een oude pot gebruiken waar bijvoorbeeld augurken in hebben gezeten, zolang de deksel nog goed sluit natuurlijk. Was goed af en spoel daarna door met kokend water om die bacteriën weg te jagen. En dan kun je verder aan de slag.

Zoetzuur

We geven even een basisvoorbeeld met komkommer in zoetzuur. Hiervoor hoef je alleen azijn en/of suiker in huis te hebben. Om hier groenten in te kunnen bewaren hoef je deze alleen even te koken in een mengsel van azijn met suiker en kruiden. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd de helften nog een keer door midden en bestrooi met zout. Laat dit vervolgens vier tot zes uur in het zout liggen. Breng wat suiker, 400 milliliter azijn en een lepel mosterd aan de kook. Dep de komkommer ondertussen droog en leg die in de pan en laat vijf minuten meekoken. Haal de komkommer vervolgens uit de pan en doe ze in de pot. Kook het suiker/azijn mengsel nog eventjes door voordat je ook dat toevoegt aan de pot. Sluit goed af en je bent al klaar! Bewaar de pot in de koelkast. Je kunt deze komkommer nog zo’n drie tot vier weken bewaren.

Varieer!

Natuurlijk is dit slechts een klein voorbeeld. Ga vooral zelf op onderzoek uit naar de beste, lekkerste en meest avontuurlijke manieren en recepten voor het inmaken van groente. Je moet wel even het gure weer trotseren op weg naar jouw favoriete markt voor die heerlijk verse groente… Maar dan heb je ook wat!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen