De wereld rond – België

Het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij, ijsjes eten en misschien wel op vakantie naar een ver land. Ook jouw favoriete markt gaat op vakantie, maar dan halen we de vakantie naar jou. We reizen komende weken de wereld rond. Zo halen we verre bestemmingen naar onze eigen keuken, gewoon via de markt! Deze week brengen we een bezoekje aan een niet-zo-verre bestemming; België! En daar gaan we natúúrlijk genieten van Belgische chocolade, wafels, frietjes én echt Belgisch bier!

België

Rondom België is het gezellig druk. Het land ligt naast Nederland, Duitsland, Luxemburg én Frankrijk. Ook pakken ze een heel stuk Noordzee mee. Dankzij de ligging worden er drie officiële talen gesproken in het land. Zo’n 60% spreekt Nederlands (maar dan natuurlijk op z’n Vlaams), terwijl de overige 40% Frans spreekt. Nog minder dan een procent heeft zich het Duits eigen gemaakt.

België als vakantieland

Ben je dit jaar van plan om niet té ver weg te gaan? Dan is België een hele goede optie. Ten eerste is het heerlijk makkelijk te bereiken. Geen urenlange vluchten met schreeuwende baby’s naast je dus. Gewoon lekker met de auto of trein.

Hou je wel van een beetje natuur? Dan zijn de Ardennen prachtig voor lange wandelingen in mooie natuur. Ook aan het strand kun je prima vertoeven in België. De zandstranden zijn breed en goed geschikt voor kinderen. Liever een stedentrip? Zoek de gezelligheid op in bijvoorbeeld Brussel, Antwerpen of Brugge. Of ga heerlijk fietsen door de polders, op de Kempense heide of in het heuvelland.

Aan tafel!

En voor het échte Belgische gevoel dompel je jezelf natuurlijk helemaal in in de lokale lekkernijen. En de Belgen weten zeker wel wat lekker is! Sla in het westen de heerlijke mosselen en garnalenkroketjes zeker niet over. Of probeer een versbereide wildschotel in de Ardennen. Natuurlijk mét de traditionele, heerlijke dikke Belgische frieten!

Wafels en chocolade

Maar er is meer. En dan wel voor de zoetekauw. België staat ook bekend om z’n heerlijke wafels. Probeer een echte Brusselse wafel met chocoladesaus, ijs, fruit of slagroom. Of proef in Luik de iets meer plakkerige Luikse wafel met grote klonten suiker.

En dan hebben we het nog niet eens over de eindeloze, zoete heerlijke chocolade gehad. Proef zelf in een van de chocolademusea, maak pralines of doe een heuse chocolade- en bierproeverij.
Maar waarom is de Belgische chocolade zo goed? Het zit hem vooral in de fijne structuur, het hoge cacaogehalte en het gebruik van pure cacaoboter. Het uitzoeken van de cacaobonen gebeurt met uiterste zorg en daarnaast zijn de Belgen ook niet bang om uit te proberen. De chocolatiers zijn lekker creatief met smaakcombinaties. En dat proef je!

Belgisch bier

Zei er iemand bierproeverij? Ja, natuurlijk kun je ook voor bier beter bij onze Belgische buren aankloppen. Echt abdijbier wordt er al sinds de middeleeuwen gebrouwen, en ook op dit vlak zijn de Belgen niet bang om uit te proberen. Je vindt in dit land meer dan 1600 verschillende soorten bier, van meer dan 250 brouwerijen. Bier met lage, hoge, spontane óf gemengde gisting. Zoveel bier, zoveel soorten, zoveel smaken. Als dat geen reden is voor een tripje naar België, dan weten wij het ook niet meer!

Geniet

Laat je inspireren door de Marktnieuws van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen