De asperge is een echte Nederlandse seizoensgroente. Het is een stengelgewas. Deze heerlijke groente wordt ook wel het witte goud genoemd. Leuk weetje: naast de witte en groene asperges, bestaan er ook paarse!
Herkomst
In het voorjaar komen asperges uit Nederland, vooral uit Limburg en Noord-Brabant. Daarom zijn ze in het voorjaar een duurzame keuze.
Seizoen
Van maart tot eind juni zijn asperges veel verkrijgbaar in Nederland. Officieel is het aspergeseizoen van eind april tot 24 juni. Asperges worden ook in kassen geteeld, waardoor ze soms al begin februari beschikbaar zijn.
Smaak
Witte asperges hebben een vrij zachte smaak. Ze worden vaak op de traditionele manier met ham en ei gegeten. Groene asperges smaken iets sterker en kruidiger. Deze variant smaakt ook heerlijk in salades of wokgerechten.
Voedingsstoffen
De asperge bevat veel verschillende soorten vitamines, zoals K, C, B1, B2, E en foliumzuur. Ook bevatten ze weinig calorieën waardoor ze goed in een caloriearm dieet passen.
Bereiden
Schil witte asperges voor het bereiden. Dit hoeft niet met de groene variant. De witte variant wordt meestal gekookt. Dit doe je in ruim kokend water met een snufje zout. Afhankelijk van de dikte kook je ze gemiddeld 6 tot 10 minuten. Laat ze na het koken nog even doorgaren onder een gesloten deksel. Je kunt controleren of ze gaar zijn door met een vork in het dikste gedeelte van de stengel te prikken. Je kunt deze groente ook stomen (8 tot 13 minuten), frituren of roerbakken (2 tot 3 minuten). De groene zijn vooral lekker om te roerbakken.
Bewaren
In de koelkast is ‘het witte goud’ maximaal een week houdbaar. Ze blijven lekker als je ze in een vochtige theedoek wikkelt. Je kunt ze ook invriezen.
Tips en combineren
Witte asperges worden traditioneel gegeten met ham, ei en botersaus. Ook kun je ze in onderstaande combinaties eten:
- Met kabeljauw, gebakken aardappeltjes en botersaus.
- In een quiche met gruyère, ham en crème fraîche.
- Gefrituurd in loempiadeeg.
- Verwerkt in risotto met mascarpone, lente-ui en pijnboompitten.
Groene asperges kun je op de volgende manieren gebruiken:
- In een salade van gegrilde groenten met Parmezaanse kaas.
- Combineer ze met quinoa, tuinerwten, tofu, citroen en verse munt.
- In een wokschotel met champignons, sugarsnaps, rundvlees in teriyakisaus en noodles.
- Op flammkuchen met gruyère en cherrytomaatjes.
Geniet
Laat je inspireren door de Marktnieuws van de markt.