Spinazie is een bladgroente die het hele jaar door verkrijgbaar is. Je kunt het op veel verschillende manieren eten. Let er bij de aankoop op dat de groente echt groen van kleur is en de bladeren er fris en knapperig uitzien.
Herkomst
Spinazie komt van maart tot november uit Nederland. Rond deze tijd is het daarom een duurzame keuze.
Seizoen
Spinazie is het hele jaar door verkrijgbaar. In Nederland is de groente van maart tot november in het seizoen. Aan het begin en het einde van het jaar is de kleinbladige variant te koop. Deze is vooral geschikt voor salades. Vanaf de lente is de wat grootbladerige groente in het seizoen. Deze is meer geschikt voor koken of verwerken in warme gerechten.
Smaak
Spinazie heeft een redelijk zachte smaak. Hierdoor is deze groente goed te combineren en is deze groente lekker om zowel te koken als rauw te eten.
Vitaminen
Spinazie bevat de bioactieve stof carotenoïde. Dit wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Daarnaast bevat het foliumzuur, ijzer en magnesium.
Bereiden
Deze heerlijke groente heeft een redelijk korte bereidingstijd.
- Koken duurt 5-7 minuten.
- Roerbakken duurt 3-5 minuten.
- Stomen duurt ongeveer 10 minuten.
Bewaren
Bewaar het altijd in de koelkast. Deze is dan ongeveer 2 dagen houdbaar. Na het openen van een zak uit de supermarkt kun je deze groente nog ongeveer een dag bewaren in de koelkast.
Tips en combineren
Als je rauwe grove spinaziebladeren wat zachter wilt maken, bijvoorbeeld voor in een salade, kun je ze bedruppelen met wat kokend water. Op deze manier slinken ze een beetje.
Spinazie is goed te combineren met veel soorten gerechten. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een salade met feta, tomaat en pijnboompitten.
- Een combinatie met ui, spek of gerookte kip, Italiaanse kruiden en wat roomkaas.
- Spinazie gecombineerd met (geiten)kaas, ricotta, broccoli, ham of ei.
- Een wrap of zelfgemaakte pizza. Ook weer in combinatie met je favoriete kaas, cherrytomaatjes, ei en/of gerookte kip.
Geniet
Laat je inspireren door de Producten van de markt.