3x Koken met pastinaak

Pastinaak is hip! Net als vele andere vergeten groenten. Dus waar wachten we nog op, tijd om hem in huis te halen en er een lekker mee aan de slag te gaan. Eigenlijk werkt deze groente een beetje zoals een wortel. Je kunt ‘m rauw eten, koken, roerbakken, stampen. Maar misschien vind je het toch wat lastig om er iets creatiefs van te maken? We hebben drie lekkere, simpele (bij)gerechten voor je verzameld. Want we houden het graag lekker makkelijk! Eerst even wat voorwerk op jouw favoriete markt; die ‘witte wortel’ in huis halen. Dan kun je snel verder met één van deze drie simpele, gouden tips.

Chips

Om maar eens te beginnen met een heerlijke snack! Pastinaak heeft wel wat weg van de aardappel. Chips ervan maken is dus een heel logisch experiment. En een geslaagde, want ze zijn heerlijk! En je kunt het makkelijk zelf. Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak de pastinaak goed schoon en snijd ‘m vervolgens in dunne schijfjes. Meng dan een beetje olijfolie en wat zout en doop de schijfjes hierin. Leg ze op een bakplaat en laat dit zo’n 25 minuten in de oven staan. Laat nog even uitlekken op keukenpapier en je pastinaakchips zijn klaar! Natuurlijk kun je ze ook klaarmaken in de frituurpan.

Puree

Weer eens iets anders dan de standaard aardappelpuree. Maar dan wel mét aardappel. Heerlijk als bijgerecht en lekker makkelijk om te maken! Voor vier personen heb je nodig: 600 gram pastinaak, 300 gram kruimige aardappelen, wat verse tijm en 75 gram kaas (bijvoorbeeld Pecorino Romano).

Schil de pastinaak en aardappelen en kook beiden zo’n 20 minuten. Rasp in de tussentijd de kaas. Giet de aardappelen en pastinaak af. Voeg de kaas toe met wat tijm en lekker stampen. Breng nog op smaak met wat peper en zout.

Soep

Ook voor een lekkere warme soep op een regenachtige dag kun je bij pastinaak zijn. Er zijn talloze variaties! Maar laten we maar eens beginnen met deze snelle en simpele variant. Je hebt nodig: 1 pastinaak, 1 ui, een teentje knoflook, een liter groentebouillon, 3 eetlepels mosterd, wat room en peterselie.

Schil de pastinaak en snijd in blokjes. Snijd de ui in ringen en fruit samen met het geperste teentje knoflook. Doe de bouillon en pastinaak erbij en kook dit gaar. Voeg dan nog de eetlepels mosterd en room toe. Warm dit nog even goed door, zonder opnieuw aan de kook te brengen. Breng op smaak met peper, zout en wat peterselie.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen