Deze week vieren we nationale bananendag. Een dag om deze gele fruitsoort even extra te waarderen. Hoewel we dit stiekem het hele jaar door al aardig doen. De banaan is het derde meest populaire soort fruit in Nederland en we eten met z’n allen gemiddeld zo’n 720 miljoen stuks per jaar. Niet niks dus. En waarom verdient de banaan dan een nationale eer-dag? En wat weet je nog niet over bananen? Verbreed je bananenkennis eens met een paar van de onderstaande feitjes.
- Bananen zijn net even iets te tropisch om uit Nederland te halen. In plaats daarvan halen we bijna driekwart van de bananen in Europa uit Latijns-Amerika. Die andere kwart komt van iets dichterbij en wordt in Europa geteeld. Vooral op de Canarische eilanden, Cyprus, Griekenland en Portugal.
- Zoals alle soorten fruit is de banaan hartstikke goed voor de gezondheid. Voor vitamine C kun je beter bij z’n citrusachtige vriendjes zijn, want de banaan heeft daar niet veel van in huis. Je krijgt wel een boost van voedingsvezels, kalium en zetmeel binnen met de banaan.
- De banaan bevat trouwens ook het hoogste aantal calorieën van alle fruitsoorten en is daarom een echte aanrader voor wat extra energie voor die goede workout.
- Bewaar je bananen niet in de koelkast. Ze kunnen niet goed tegen de kou (ze komen immers uit lekker warme temperaturen) dus houd ze in de fruitmand in de kamer. Dan kun je ze zo’n 2 tot 6 dagen bewaren.
- Er zijn zo’n 1000 soorten bananen bekend, maar meestal eten we de ‘gewone’ gangbare Cavendish banaan. Hier zijn we zo’n fan van omdat de banaan zelf geen zaden heeft, waardoor deze makkelijk te eten is.
- De banaan wordt ook wel Pisang genoemd. Nu valt die overheersende bananensmaak in een fles Pisang Ambon opeens op z’n plek.
- Er bestaat ook een speciale bakbanaan, die prima als vervanger voor bloem kan dienen in je zelfgemaakte baksels.
- En wist je trouwens dat een tros bananen uit wel tot 200 bananen kan bestaan?
Zoek ze op jouw favoriete markt bij de vertrouwde groenten- en fruitkraam.
Geniet
Laat je inspireren door de Producten van de markt.