Winterprei

Dacht je dat er vooral in het voorjaar groentes geoogst werden? Nee hoor, ook in januari zijn er genoeg gewassen om te oogsten: wintergroenten dus. De prei is er één van. Bij deze soort groente maken we namelijk een onderscheid tussen zomerprei, herfstprei en winterprei. Je raad het misschien al, deze maand vind je de winterprei op jouw favoriete markt. Maar wat maakt hem dan anders dan de herfst- en zomerprei?

Zoek de verschillen

Ten eerste kan hij een stuk beter tegen de kou. Hoewel de andere soorten ook wel wat vorst kunnen verdragen, groeit de winterprei zelfs beter bij lage temperaturen. Wel groeit hij wat langzamer. Ook de vorm is anders; hij is wat korter en steviger. Het blad is donkerder van kleur; donker-grijsgroen tot blauwgroen. Maar afgezien van die verschillen is de winterprei net zo lekker als zijn zomerse en herfstige familie.

No waste

Het lekkerste deel van de prei is het witte gedeelte. Dit is het stuk dat onder de grond heeft gegroeid. Dit stuk is eigenlijk niet meer dan opeengepakte bladeren. Ze blijven wit door het gebrek aan zonlicht. Maar de meeste vitamines en mineralen vind je juist in het donkergroene gedeelte van de winterprei. Elk prei-deel heeft dus zo z’n voordeel. Gebruik dus vooral de hele prei. No waste!

Gezonde groente

Naast je smaakpapillen zal ook je lichaam happy worden als je prei op het menu zet. Het bevat namelijk veel vezels en voedingsstoffen, terwijl je weinig calorieën naar binnen werkt. De prei is een van de weinige groenten die ook wat vet bevat (ongeveer 0,5 gram). Doordat deze groente grotendeels in de grond groeit, kan er wat zand in de prei zitten. Dat haal je eruit door eerst het onderste stukje met de wortels af te snijden en dan de prei van onderaf in de lengte doormidden te snijden. Spoel deze helften schoon onder stromend water en vouw de bladeren hierbij uiteen. Laat de prei daarna goed uitlekken in een vergiet en snijd het dan verder naar wens in halve ringetjes of stukken.

Weten wat voor heerlijks je allemaal met winterprei maken kunt? Bekijk hier onze recepten!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen