Laten we eerlijk zijn, een van de leukste dingen aan de feestdagen is het ongegeneerd snoepen. Aan lekkers geen gebrek deze maanden! Ook op de markt valt meer dan genoeg te halen deze tijd. Peper- en kruidnoten, speculaaskoeken, speculaasbrokken, banketstaven… Misschien zie je ondertussen door de bomen het bos niet meer? Dat is niet zo gek, er is ook zoveel keuze. Hieronder hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet.
Pepernoten
Ondertussen weten we het wel. Pepernoten en kruidnoten zijn niet hetzelfde. Maar wat is dan precies het verschil? Oud Hollandse pepernoten lijken wat meer op taai taai, hebben een beetje honing en anijs-achtige smaak en zijn gemaakt van roggemeel. Kruidnoten zijn kleiner, harder en zoeter. Zij worden onder andere gemaakt van speculaaskruiden. Naast de gewone kruidnoot vind je op de markt ook nog kruidnoten met chocolade. Wit, melk of puur. Lekker!! Bekijk ook eens ons recept voor kruidnoten.
Amandelspijs
Amandelspijs wordt gemaakt van – je raadt het misschien al – amandelen. En een goede hoeveelheid suiker natuurlijk. Eerst moeten de amandelen een tijdje weken in water zodat ze zacht worden. Het vlies wordt verwijderd en ze worden grof gewalst. Dan wordt er vrijwel meteen suiker aan toegevoegd. Nog wat water erbij en het resultaat is deze heerlijke plakkerige toevoeging aan bijvoorbeeld gevulde koeken en banketstaven. Dat noemen wij nou lekkers!
Marsepein
Voor dit lekkers komen we opnieuw bij de amandelen uit. En een lekker grote hoeveelheid suiker natuurlijk. Dit heerlijke goedje wordt veelal gekleurd met kleurstoffen en komt in de leukste vormen en met diverse decoraties! O kom er eens kijken op jouw favoriete markt.
Speculaas
De zoete geur van speculaas is al genoeg om in de stemming van koude, gezellige winteravond te komen. Maar wat is speculaas eigenlijk precies voor lekkers? Het bestaat uit een samenstelling van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Maar dat is slechts één van de mogelijk samenstellingen. Iedere bakker heeft weer zijn of haar eigen manier van speculaaskruiden maken. Het is dus niet zo moeilijk op een uniek recept te stuiten. Maar één ding is zeker, de keuze is reuze! Op de markt vind je speculaas terug in veel verschillende zoetigheden.
- Speculaasbrokken
Heerlijk, van die grote afgebroken stukken speculaas. Met of zonder amandelen erdoorheen. Niks perfectie, het mag gewoon lekker asymmetrisch. Dus je kunt lekker de grootste stukken voor jezelf claimen.
- Speculaaskoeken gevuld met amandelspijs
Je weet wel, zo’n heerlijke sandwich van speculaas, lekker zacht amandelspijs en meer speculaas. Hier kunnen we het wel uren over hebben, maar veel uitleg is niet nodig. Inslaan die heerlijkheid!
- Speculaas amandelstaaf
Eén van de favorieten. Lekker om koud te eten, maar nóg lekkerder vers uit de oven. Daarbij komt ook het voordeel dat je huis zich langzaam vult met de zoete geur van amandelspijs en speculaas. Extra genieten dus.
Niet zo’n fan van zoet?
Dan kun je ook wat hartigs scoren op de markt. Er zijn namelijk ook heerlijke banketstaven gevuld met gehakt van De Enkhuizer Worstenkraam. Gemaakt van bladerdeeg, rundergehakt en een hoop zorgvuldig geselecteerde kruiden.
Geniet
Laat je inspireren door de Producten van de markt.