De één legt hem op zijn kopje thee, de ander warmt ze op in de magnetron of eet ze het liefst koud. Maar één ding is zeker; Nederlanders houden van deze oerhollandse plakkerige stukjes eetbaar geluk. Stroopwafels dus. Maar sinds wanneer is de stroopwafel eigenlijk ons leven komen verrijken?
Het schijnt dat de eerste stroopwafelfabriek opende in Gouda in 1837. Hierna schoten al snel tientallen – of honderdtallen (hier zijn de meningen sterk over verdeeld) – stroopwafelbakkerijen uit de grond in Gouda. Maar ook hiervoor maakte de stroopwafel al regelmatig een guest appearance als gewoon ’wafel’ of ‘ijzerkoek’ (je weet wel, van het ijzer waarin je hem bakt). Ondertussen zijn ze natuurlijk echt niet meer weg te denken uit de supermarkt.
Maar warm en uit het vuistje krijg je ze tegenwoordig bijna alleen nog maar op de markt! Hier gaat het verse deeg nog echt het wafelijzer in en wordt de stroop uitgesmeerd waar je bijstaat. Geen massaproductie, geen opgedroogde stroop maar échte versbereide stroopwafels. Wel jammer dat je daarna nooit meer genoegen zult nemen met een saaie supermarkt stroopwafel. Maarja.. elk voordeel heeft z’n nadeel – lekker naar de markt dus.
Tip: Kies lekker voor zo’n grote i.p.v. kleine warme stroopwafel op de markt!
Geniet
Laat je inspireren door de Producten van de markt.