Ken je dat moment dat je eindelijk besloten hebt gezonder te gaan eten, maar alleen maar aan ongezonde en zoete dingen denkt? Of dat je continue droomt over de meest heerlijke taarten en andere baksels die je wilt maken, waar uiteraard veel suiker doorheen gaat? En dat er dan vaak een hoop (rijpe)bananen in de fruitschaal liggen, in het kader van ‘ik moet ook meer fruit eten’.
Wat nou als je een kwarktaart kunt maken die net zo lekker is als een gewone kwarktaart, uit maar vijf ingrediënten bestaat én ook nog geschikt is als ontbijt? We’ve got you covered!
Ingrediënten
- 2 rijpe bananen (+/- 300 gram)
- 300 gram magere kwark/Skyr
- 4 blaadjes gelatine
- 80 gram notenmix ongezouten
- 80 gram medjoul dadels
Tips
Als je de taart liever vegan maakt, vervang dan de gelatine door 5 gram agar agar en vervang de kwark door een plantaardige variant.
Gebruik voor deze kwarktaart een springvorm van maximaal 20 cm doorsnede en bekleed deze met bakpapier. Een kleinere vorm is niet erg, hierdoor wordt de taart gewoon wat hoger!
Bereiding bodem
- Doe de noten en dadels in een kleine hakmolen of keukenmachine en maal deze fijn tot een deegachtige bol.
- Verdeel het mengel over de springvorm en druk aan met een lepel tot een egale bodem.
Bereiding vulling
- Leg de gelatineblaadjes in een bakje koud water om te weken.
- Pureer de bananen in een hakmolen of keukenmachine met 1 a 2 eetlepels van de kwark. Meng met een garde de gepureerde bananen en kwark in een mengkom tot een egale massa. Zorg ervoor dat dit mengsel in totaal zo’n 600 gram weegt, dus voeg wat meer/minder kwark toe als de bananen niet precies 300 gram wegen.
- Haal de gelatine blaadjes uit het koude water en doe ze zonder uit te knijpen in een steelpannetje. Hierdoor blijft er genoeg water aan zitten voor het verwarmen van de gelatine. Verwarm de gelatine zachtjes tot deze gesmolten is.
- Voeg een paar eetlepels van het kwarkmengsel toe aan de gelatine en roer deze goed door elkaar, zodat de gelatine opgenomen wordt door de kwark. Roer hierna het gelatinemengsel door de rest van de kwark met de garde tot een glad mengsel.
- Giet het kwarkmengsel op de bodem en zet de taart minimaal 3 uur in de koelkast.
Bereiding vulling vegan
- Pureer de bananen in een hakmolen of keukenmachine met 1 a 2 eetlepels van de kwark. Meng met een garde de gepureerde bananen en kwark in een mengkom tot een egale massa. Zorg ervoor dat dit mengsel in totaal zo’n 600 gram weegt, dus voeg wat meer/minder kwark toe als de bananen niet precies 300 gram wegen.
- Doe een kwart van het kwarkmengsel samen met de agar agar in een steelpannetje en roer dit goed door elkaar op laag vuur. Het hoeft niet te koken.
- Roer de agar agar kwark met een garde stevig door de rest van de kwark tot een glad mengsel.
- Giet het kwarkmengsel op de bodem en zet de taart minimaal 3 uur in de koelkast.
Tip: Maak de taart ‘s avonds voordat je naar bed gaat, zodat er ‘s ochtends een heerlijk ontbijtje op je staat te wachten.
Eet smakelijk!
Geniet
Laat je inspireren door de Recepten van de markt.