Ze weigeren soms open te gaan zonder wat grof hak- of kraakgeweld, maar dan heb je ook wat. De walnoot is lekker en ó zo gezond! En hij ligt deze maanden weer voor het oprapen. Letterlijk.
Vooral in oktober kun je ze rondom walnootbomen overal op de grond vinden. Maar we eten de walnoot meestal niet meteen op. Eerst worden ze een aantal weken gedroogd in een goed geventileerde ruimte, bij de verwarming of in de oven. De noot wordt dan wat smakelijker. De bitter smakende zaadmantel laat dan namelijk los.
Nu zeggen we wel noot, maar eigenlijk gaat het bij de walnoot om een steenvrucht van de walnootboom. Dit is de naam voor een vrucht met een harde pit. Denk aan kersen, pruimen en nectarines. Maar ook aan olijven en zelfs bramen. Lekker, zo’n vrucht!
Herkomst
De walnotenboom groeit verspreid over Nederland. Ook in de VS, Frankrijk, China, Turkije, Roemenië en Iran worden veel walnoten geproduceerd.
Seizoen
Walnoten worden in Nederland vooral tussen september en november geoogst. Op de markt en in winkels zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar.
Smaak
Walnoten hebben een zachte, licht zoete en licht bittere smaak.
Voedingsstoffen
Zoals veel noten, bevatten walnoten belangrijke vitamines en mineralen. Namelijk vitamine B1, vitamine E, ijzer en onverzadigd vet.
Bewaren
Bewaar walnoten op een droge, goed geventileerde plek. Gesloten in hun dop kun je ze tot wel twee jaar lang bewaren. Geopend kun je ze nog zo’n 6 maanden bewaren in het keukenkastje.
Tips en combineren
Walnoten zijn heerlijk in salades, maar ook verwerkt in een appeltaart, in een lekkere herfstrisotto, een quiche of bij de borrel met stukjes verse kaas. Ook kun je er likeur of olie van maken.
Bij wie kun je het kopen?
Koop walnoten bij jouw lokale Noten- & zuidvruchtenkraam op de markt.
Geniet
Laat je inspireren door de Producten van de markt.