Ken je dat? Je loopt een willekeurig koffietentje in en wordt meteen overspoeld met de vele, meest gekke opties op het menu. Wil je een frappuccino met magere amandelmelk en biologisch cacaopoeder? Geen probleem! Of een regenboog-unicorn-V60-filterkoffie met ijs? Die is vast ook ergens te vinden. En waar die gewone no bullshitkoffie dan precies te vinden is op dat menu? Tja… even goed zoeken. Maar dat maakt allemaal niet uit. We love koffie! Dus het is soms best leuk om daar lekker mee te experimenteren. Daarom vandaag vijf koffie ideeën die iets meer zijn dan gewoon een zwarte koffie. Maar wel zonder unicorn-biologische-magere amandelmelk. Zodat je lekker thuis aan de slag kunt.
Iced caramel flat white
Om maar meteen met een koffietent-waardige naam te beginnen. Maak je eigen Iced caramel flat white! Dat betekent eigenlijk niet meer dan een ijskoffie met melk en een karamelsmaakje (maar dat klinkt nu eenmaal wat minder sexy). Gebruik ongeveer 60 milliliter espresso, 350 milliliter halfvolle melk, twee eetlepels karamelsiroop en ijsblokjes. Meng alles goed door elkaar en je chique koffie is af!
Bonbonkoffie
Een heerlijke dessertkoffie is de bonbon variant. Gebruik hiervoor een klein borrel- of shotglaasje. Dat staat natuurlijk een stuk chiquer. Gebruik slechts twee theelepels gecondenseerde volle melk en twintig milliliter espresso. Doe eerst de melk in het glas en giet daar voorzichtig de hete espresso op, zodat je twee lagen krijgt. Voor deze mogen we Jeroen Veldkamps bedanken!
Kokos-koffiecocktail
Nu het nog lekker zomers is, is de koffiecocktail natuurlijk je eerste keuze. Of je nu op het strand zit of niet. Zomers gevoel, here we come! Gebruik ongeveer 25 milliliter afgekoelde espresso, 50 milliliter kokosmelk en gecrushed ijs. Wil je hem zonder alcohol? Hou het dan hierbij. Anders voeg je nog zo’n 30 milliliter kokoslikeur toe. Mix alles goed door, eventueel met staafmixer. Rietje erbij, voeten omhoog en genieten maar!
Chocokoffie
Dit type koffie wordt ook wel wiener melange genoemd. Maar deze is iets meer choco. Gebruik ongeveer 10 milliliter espresso en 15 milliliter hete chocolademelk. Giet deze bij elkaar in een kopje en maak het af met wat slagroom en cacaopoeder. Heerlijk voor als het weer herfst begint te worden. Of op een koude zomeravond natuurlijk.
Koffie met winterse twist
En voor als het echt kouder begint te worden is er deze koffie met heerlijke winterse smaken. Breng water aan de kook met een kaneelstokje, kruidnagel en 30 gram basterdsuiker. Klop ondertussen 250 milliliter verse slagroom stijf met een halve theelepel kardemom en een klein beetje suiker. Haal het kaneelstokje en de kruidnagels uit het water en schenk het overgebleven water bij 200 milliliter espresso of sterke koffie. Maak het af met de slagroom voor een heerlijk warm drankje op de eerste gure herfstavond van het jaar.
Geniet
Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.