Neem je kussen mee! | Kussengevechtdag

Weet je nog, vroeger, als je naar slaapfeestjes ging? Met de hele nacht opblijven, snoepen, films kijken én natuurlijk het hoognodige kussengevecht. En die tijd is weer terug! Nou ja, alleen de kussengevechten dan.

Internationale Kussengevechtdag

Nog niet op de hoogte van Internationale Kussengevechtdag? Dan wordt het hoog tijd om dit even uit te lichten. We vergeten nu eenmaal nog weleens te genieten, spelen en lekker gek te doen. En laten die drie dingen nu net precies bij elkaar komen op Internationale Kussengevechtdag! Waarom is deze dag er? Geen dramatische, diepe redenen. Het is gewoon leuk!

Vecht ook mee

Het idee is simpel. Je pakt een kussen en begint een lekker ouderwets kussengevecht. Laat de veren in het rond vliegen! Hoe meer hoe beter. Want, ‘het internet’ vindt nu eenmaal dat het doodzonde is dat we onze hobby van het vechten met kussens ontgroeid zouden moeten zijn. Vandaag mogen we dus weer als vanouds meppen, rondrennen en giechelen.

Waar moet je zijn?

Maar het wordt natuurlijk niet gewaardeerd als je bij de uitgang van de plaatselijke supermarkt nietsvermoedende voorbijgangers neermept met je kussen. En het is natuurlijk ook extra leuk als er nog wat terug gemept wordt. Daarom zijn er verschillende plekken in de wereld waar je als ongeregeld zooitje op elkaar in kunt slaan. We noemen dé places to be voor je op.

In Nederland moet je in Scheveningen zijn. Maar daar stopt het niet. Internationale Kussengevechtdag is – zoals de naam al zegt – internationaal. Van Chicago tot Spanje tot Scheveningen. De hele wereld is de place to be op Internationale Kussengevechtdag!

Je vindt legendarische gevechten in:

  • Chicago, VS
  • New York, VS
  • Oulu, Finland
  • Panamá, Panamá
  • Seattle, VS
  • Stockton, Canada
  • Vancouver, Canada
  • Valencia, Spanje
  • Wenen, Oostenrijk
  • Washington, VS

Maar in ons goede oude Nederland is het gevecht slechts een trein-, fiets-, auto- of busreis van je verwijderd. Wees erbij op 31 mei 2019, van 21.15 uur tot 22.25 uur. Dan kun je daarna meteen door de kroeg in!

Uitgelicht product: Spinazie

Spinazie is een bladgroente die het hele jaar door verkrijgbaar is. Je kunt het op veel verschillende manieren eten. Let er bij de aankoop op dat de groente echt groen van kleur is en de bladeren er fris en knapperig uitzien.

Herkomst

Spinazie komt van maart tot november uit Nederland. Rond deze tijd is het daarom een duurzame keuze.

Seizoen

Spinazie is het hele jaar door verkrijgbaar. In Nederland is de groente van maart tot november in het seizoen. Aan het begin en het einde van het jaar is de kleinbladige variant te koop. Deze is vooral geschikt voor salades. Vanaf de lente is de wat grootbladerige groente in het seizoen. Deze is meer geschikt voor koken of verwerken in warme gerechten.

Smaak

Spinazie heeft een redelijk zachte smaak. Hierdoor is deze groente goed te combineren en is deze groente lekker om zowel te koken als rauw te eten.

Vitaminen

Spinazie bevat de bioactieve stof carotenoïde. Dit wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Daarnaast bevat het foliumzuur, ijzer en magnesium.

Bereiden

Deze heerlijke groente heeft een redelijk korte bereidingstijd.

  • Koken duurt 5-7 minuten.
  • Roerbakken duurt 3-5 minuten.
  • Stomen duurt ongeveer 10 minuten.

Bewaren

Bewaar het altijd in de koelkast. Deze is dan ongeveer 2 dagen houdbaar. Na het openen van een zak uit de supermarkt kun je deze groente nog ongeveer een dag bewaren in de koelkast.

Tips en combineren

Als je rauwe grove spinaziebladeren wat zachter wilt maken, bijvoorbeeld voor in een salade, kun je ze bedruppelen met wat kokend water. Op deze manier slinken ze een beetje.

Spinazie is goed te combineren met veel soorten gerechten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een salade met feta, tomaat en pijnboompitten.
  • Een combinatie met ui, spek of gerookte kip, Italiaanse kruiden en wat roomkaas.
  • Spinazie gecombineerd met (geiten)kaas, ricotta, broccoli, ham of ei.
  • Een wrap of zelfgemaakte pizza. Ook weer in combinatie met je favoriete kaas, cherrytomaatjes, ei en/of gerookte kip.

Worteltjestaart

Vergeet die mop van het konijn dat naar de bakker gaat voor een worteltjestaart, want het is nou eenmaal een ontzettend lekker baksel! Vooral als je er noten en specerijen doorheen doet en de taart afmaakt met een heerlijke roomkaastopping. Die kan toch niemand weerstaan?

Aantal personen: 10-12
Soort gerecht: dessert/tussendoortje
Bereidingstijd: 5 minuten voorbereiden + baktijd

Ingrediënten
100 gram walnoten + 25 gram extra voor decoratie
2 sinaasappels
2 middelgrote eieren
250 gram lichtbruine basterdsuiker
140 ml zonnebloemolie
200 gram bloem
1 tl gemalen kaneel
0,5 tl gember
mespuntje kruidnagel
2 gram zout
1 tl bakpoeder
300 gram wortel, geschrapt en geraspt

Voor de topping
75 gram poedersuiker
250 g naturel roomkaas

Verder heb je nodig
Mixer
Keukenmachine
Brownie-bakvorm (ca 27,5 cm x 17,5 cm)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150 ºC. Boen de sinaasappels schoon en rasp ze. Maal 100 gram walnoten fijn in de keukenmachine. Doe de bloem in een kom, samen met de gemalen walnoten, kaneel, gember, kruidnagel en het bakpoeder en meng dit goed. Vet de bakvorm licht in en zet even opzij.
  2. Doe de eieren en suiker in een kom en klop dit samen luchtig met de mixer. Voeg dan de olie en sinaasappelrasp toe en klop nogmaals tot je een egaal mengsel hebt.
  3. Spatel het bloemmengsel hier voorzichtig doorheen. Voeg als laatste de geraspte wortel toe en spatel ook dit door het beslag.
  4. Schep het beslag in de ingevette brownievorm en bak de taart ca. 1 uur in het midden van de oven. Controleer na ca. 45 minuten op gaarheid met een satéprikker. Wanneer de taart gaar is, neem je hem uit de oven en laat je hem in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Voor de topping roer je eerst de roomkaas los in een kom. Voeg dan de poedersuiker en 2 à 3 eetlepels sinaasappelsap toe en roer tot je een egaal mengsel hebt. Snijd de worteltjestaart overdwars doormidden en besmeer de onderkant met de helft van het roomkaasmengsel. Leg de bovenkant er weer op en smeer de andere helft op de bovenkant. Hak de overige walnoten in stukjes en strooi deze over de bovenkant van de worteltjestaart.

Eet smakelijk!

Kikker in je bil! – Hoe de 1 aprilgrap begon

Het is weer zover. Die ene dag van het jaar. Of je het nu haat of ervan houdt, je moet er even doorheen. Niemand is te vertrouwen. Collega’s, vrienden, familie, websites en kranten. Trek alles in twijfel wat je op 1 april hoort. De dag van de grappen!

Hoe het begon

En wat best grappig is aan de oorsprong van deze grappendag… niemand weet precies hoe het is ontstaan. Er gaan verschillende theorieën en verhalen rond. Misschien zijn sommigen wel bedacht als 1 aprilgrap? Wie weet. Wij hebben er in elk geval een paar voor jullie op een rijtje gezet, met een beetje hulp van IsGeschiedenis.

De oudste vermelding

In een Franse bron uit 1508 zien we voor het eerst de 1 aprilgrap voorbijkomen. De eerste vermelding in een Nederlandse bron komt uit 1561. Misschien hebben we 1 april dus wel aan de Fransen te danken. Zou daar die kikker in je bil vandaan komen?

Klopt het wel?

Andere bronnen zeggen weer dat de 1 aprilgrap in 1582 ergens opdook. Overigens ook in Frankrijk. Het schijnt dat nieuwjaar vroeger tussen 25 maart en 1 april werd gevierd. Omdat het kalendersysteem veranderde, veranderde Nieuwjaar mee, naar 1 januari. Mensen die het dan toch soms vergaten of weigerden eraan mee te doen werden voor de gek gehouden.

Maar waarom dan specifiek 1 april?

Maar deze theorieën verklaren nog niet waarom het specifiek op 1 april grappendag zou zijn. Hier is wel weer een andere theorie over. Maar pas op, dit is waarschijnlijk ooit zelf als aprilgrap verzonnen. Misschien wel de langst lopende grap dus!

Deze theorie heeft het over de inname van Den Briel door de watergeuzen. Dit gebeurde namelijk op 1 april 1572. Een klein probleem met deze theorie is dat de 1 aprilgrap dan in Nederland zou zijn ontstaan, terwijl het over de hele wereld gedaan wordt.

Franse en Engelse gewoontes

Hoe we 1 april in Nederland ‘vieren’ weten we natuurlijk allemaal. Blijf uit iedereens buurt en twijfel aan alles wat je verteld wordt. Maar hoe doen ze dat in landen in de buurt? In Frankrijk en Engeland hebben ze wat leuke gewoontes!

In Frankrijk hebben ze het niet over een kikker in je bil, maar een poissons d’avril (april vissen). Hier is het dan ook de grap om je slachtoffer stiekem te beplakken met een papieren vis.

In Engeland komen er geen dieren aan te pas. Hier roep je ‘April fools!’ als je iemand in de maling hebt genomen. Maar dit mag maar tot het middaguur. Als je dit nog later op de dag durft te roepen, ben je helaas zelf de loser.

Hoe dan ook gaan we stug door met deze gekke traditie! Wie neem jij dit jaar in de maling?

Uitgelicht product: Lamskoteletten

Lamskoteletten zijn afkomstig van een lam van maximaal één jaar oud. Ze worden gesneden uit het rib-, lende- en schoudergebied van het lam.

Herkomst

Dit vlees is in de meeste gevallen afkomstig van een klein aantal speciaal geselecteerde boerderijen, die zich aan strenge richtlijnen dienen te houden. Op deze manier wordt het fijne leven van de lammetjes zoveel mogelijk gewaarborgd.

Smaak

Een lamskotelet heeft een unieke en bijzondere smaak. Het is over het algemeen mager vlees met een fijne vleesdraad en weinig bindweefsel. Omdat het vlees afkomstig is van een dier van maximaal een jaar oud, is het erg mals.

Bereiding

Deze koteletten hebben een korte bereidingstijd. Ze smaken het beste als ze van binnen nog mooi rosé zijn. Dan blijft het vlees lekker mals en smelt het als het ware op je tong.

Haal het vlees minimaal een kwartier voor je het gaat bereiden uit de koelkast, dep het goed droog en bestrooi met kruiden en zout. Bak het aan beide kanten zo’n 20 seconden op hoog vuur en vervolgens nog 2 à 3 minuten op halfhoog vuur. Serveer met geroosterde aardappeltjes en een frisse salade.

Tips

Lamskoteletten kunnen heerlijk worden bereid in de koekenpan of op de barbecue, maar ook in de oven worden ze mooi gaar. Zo lang je ze niet te lang laat doorgaren, kun je met dit vlees vele kanten op.

Goede combinaties zijn lamskoteletten met:

  • Tijm, rozemarijn, peper en zout.
  • Een marinade van ui, knoflook, een eetlepel chilisaus, twee eetlepels citroensap en tijm.
  • Pesto en Parmezaanse kaas.
  • Kruidenboter.
  • Truffelsaus.

Vraag eens aan de slager op je favoriete markt of hij lamskoteletten heeft. Ze zijn het proberen meer dan waard! Wie weet heeft hij/zij nog veel meer lekkere en handige tips om dit toch best wel bijzondere vlees klaar te maken. Zij zijn immers de specialist.

Wafels

Wanneer je deze wafels aan het bakken bent, loopt het water je waarschijnlijk meteen in de mond. Die heerlijke geur van vanille kan toch niemand weerstaan?! Deze wafels kun je ‘afmaken’ met een beetje poedersuiker, vers fruit of als dessert met een bolletje ijs of verse slagroom. Maar net wat jij lekker vindt!

Aantal stuks: 10-12
Soort gerecht: dessert/tussendoortje
Bereidingstijd: 5 minuten voorbereiden + baktijd

Ingrediënten
250 gram bloem
75 gram suiker
7 gram bakpoeder
snufje zout
2 eieren
250 ml halfvolle melk
125 gram zachte, ongezouten roomboter, gesmolten en iets afgekoeld
1 theelepel vanille-extract

Verder heb je nodig
wafelijzer

Bereiding

  1. Meng de bloem, suiker, het bakpoeder en zout even goed door elkaar en zet opzij. Verwarm ondertussen het wafelijzer alvast voor.
  2. Klop met een garde (of handmixer) de eieren in een paar minuten luchtig. Voeg dan de melk, gesmolten boter en het vanille-extract toe en klopt nogmaals goed tot je een egaal mengsel hebt. Schenk dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer dit tot een egaal beslag.
  3. Vet het wafelijzer licht in en schep het beslag erop. Bak de wafels goudbruin, haal ze eruit en laat ze afkoelen op een rooster. Ga zo door tot het beslag op is.

Eet smakelijk!

Zomertijd – Hoe, wat en wanneer?

Ben jij een grote uitslaper? Gebeurt er bij jou op de zondagen praktisch niks voor het middaguur? Dan kijk je misschien altijd op tegen dit moment van het jaar. De dagen worden weer langer, dus moeten we ook een zondag een uurtje eerder opstaan. Zomertijd, je moet er wat voor over hebben..

Verzetten die klok

De klok wordt dus weer verzet. Ondanks de vele discussies gaan we er nog even mee door. Maar hoe lang doen we dit eigenlijk al? En – zoals velen zich afvragen – waarom? We duiken even kort de geschiedenis van het klok verzetten in.

Sinds wanneer?

In Nederland zijn de winter- en zomertijd nog niet eens zo heel lang geleden ingevoerd. Dit gebeurde officieel in 1977. Voor die tijd deden ze het dus gewoon zonder het verzetten van de klok (met uitzondering van enkele jaren). Geen uurtje langer in je bed in de winter, en geen uurtje eerder op in het voorjaar dus.

Hoe het begon

Het gerucht gaat dat de Amerikaanse Benjamin Franklin als eerste met het idee kwam van effectief omgaan met daglicht. Toen hij op een dag om zes uur ‘s ochtends wakker was geworden, viel het hem op dat de zon ook al op was. Dat vond hij totale verspilling. De zon was al op, maar niemand die dat wist of er gebruik van maakte. Zijn theorie: mensen zouden heel wat geld besparen op kaarsen als ze zich aanpasten aan het opkomen van de zon. Uiteindelijk werd daar in de praktijk nog niet zoveel mee gedaan.

1907

Een paar eeuwen verder kwam William Willett in the picture. Hij kwam voor het eerst met een echt serieus plan van aanpak, maar dan net even anders dan hoe we het nu doen. Hij wilde de klok in de lente steeds twintig minuten vooruitzetten. En dan wel op vier zondagen achter elkaar. In september zou die dan steeds weer twintig minuten terug worden gezet. Maar ook hier werd niet veel mee gedaan (misschien maar goed ook?).

Een Duits idee

En aan wie hebben we uiteindelijk het daadwerkelijke verzetten van de klok te danken? Niemand minder dan de Duitsers. In de Eerste Wereldoorlog voerde Duitsland dit als eerste echt in. De oorlog was al duur zat, dus om kolen te besparen wilde men toch net even wat beter met de zon afstemmen. België, Frankrijk, Nederland en Engeland volgden al snel.

Maar niet voor lang

Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd echter weer even afgeschaft. Tussen 1946 en 1977 deden we er niet meer aan mee in Nederland. Toen het uiteindelijk wel weer werd ingevoerd – in 1977 dus – had dat met de oliecrisis te maken.

De grote vraag van waarom heeft dus grotendeels iets met besparing te maken. Hoe langer je met de zon op bent, hoe meer er te besparen valt!

Wat vind jij ervan dat je zondag weer een uurtje eerder op moet staan?

Dag van het Ambachtelijk IJs + Recept

Misschien is het weer nog nét even niet lekker genoeg. Of misschien ben je wel zo’n liefhebber dat je ze zonder problemen het hele jaar door eet. Hoe dan ook is vandaag de dag om eens even lekker los te gaan op je favoriete ijssmaak. Ambachtelijk ijs wel te verstaan. Sinds 2012 is 24 maart namelijk de officiële, enige echte, Europese Dag van het Ambachtelijk IJs.

Wist jij het al?

Misschien is dit wel totaal nieuw voor je? Dan ben je niet de enige. In Nederland is deze Europese dag nog niet zo bekend. Misschien heeft dat iets met onze gemiddelde temperatuur te maken? Maar we doen er natuurlijk graag aan mee. Altijd een extra excuus om zo’n heerlijk koud, fruitig goedje en een knapperig hoorntje naar binnen te werken.

Waarom we erbij stilstaan

Maar er is meer aan de hand dan enkel het lekker onderdompelen in heerlijk vers gemaakt ijs. Deze dag is namelijk door het Europees Parlement aangenomen om de belangrijke ijsindustrie te stimuleren én veilig te houden.

Week van het Ambachtelijk IJs

Ook in Nederland zien we dus het belang van de heerlijke Italiaanse of Franse specialiteiten die heel Europa rondgaan. We plakken er zelfs nog wat dagen aan vast. Aansluitend is namelijk de Week van het Ambachtelijk IJs. Tja, met een dag zijn we nu eenmaal nog niet genoeg zoet. In deze week wordt de IJssalon van het Jaar bekendgemaakt.

Maak je eigen Ambachtelijke IJs

Zie je het niet zitten om elk jaar weer op die magische dag te moeten wachten? Die mooie dag in het voorjaar dat de ijswinkels weer opengaan? We helpen je uit de (koude) brand! Met dit basisrecept voor je eigen sorbetijs kun je het hele jaar door heerlijk vers sorbetijs maken. Ook zonder ijsmachine.

En extra leuk; je kunt het zo gezond (of ongezond) maken als je zelf wilt. Jij beslist namelijk zelf hoeveel suiker erin gaat. Snel aan de slag dus!

Je hebt nodig:
*
240 ml water
* 180 gram suiker
* een zakje vanillesuiker
* 50 gram fruit (mag ook bevroren)
* een scheutje citroensap

En beginnen maar

Als je diepvriesfruit hebt kun je dit van tevoren even ontdooien. Werk je met vers fruit? Maak dit even goed schoon.
Breng vervolgens het water in een pan aan de kook en voeg hier de suiker en vanillesuiker aan toe. Roer goed door tot alle suiker is opgelost en het een soort siroop is. Laat dan even goed afkoelen.

Pureer vervolgens het fruit, de siroop en een scheutje citroensap in een keukenmachine of met de staafmixer. Zorg dat het allemaal goed fijn gemalen is en zeef eventueel nog even.

Smeer het mengsel vervolgens uit over een lage schaal. Hoe groter het oppervlak, hoe dunner de laag dus hoe sneller het bevriest. Laat het ijsmengsel dan opstijven in de diepvries. Verwacht geen keiharde ijsblokjes-taferelen. Het sorbetijs zal niet heel hard bevriezen.

Voordat je het opdient kun je het ijs nog even goed mixen, met de hand of een keukenmachine.

Welk fruit ga jij gebruiken?

Wees zeker niet bang te experimenteren met fruitsmaken. Misschien ga je voor mango-banaan, of de klassieker aardbei. En wat dacht je van bosbessen? Zoek de mooiste fruitcombi’s uit op jouw favoriete markt. Hoe dan ook kom je op heerlijk vers en zelfgemaakt sorbetijs uit!

Geluksvogels opgelet: Vandaag is jouw dag!

Of moeten we zeggen, elke dag is jouw dag? De echte geluksvogels kunnen namelijk meestal wel van geluk spreken, maar op 20 maart viert de hele wereld met je mee. Dan is het namelijk de Internationale Dag van het Geluk. En dat is een serieuzer gebeuren dan je misschien zou denken.

Verenigde Naties

Deze dag is namelijk door niemand minder dan de Verenigde Naties ingesteld. Toen dit in 2012 gebeurde, volgde er een meerjarige campagne. Het jaar daarop werd de officiële eerste Internationale Dag van het Geluk gevierd, zelfs door onder andere de kleinzoon van Nelson Mandela.

Because we’re happy

Enkele jaren later kwam ook Pharrell Williams zich ermee bemoeien met ’s werelds eerste 24 uur durende muziekvideo van Happy. Je kent het nummer vast nog wel. Zo niet, zoek het zeker even op zodat je het de komende maanden niet meer uit je hoofd krijgt. Lekker!

Deel het geluk

Maar wat doen we dan precies op zo’n ‘geluksdag’? Want eigenlijk is die dag natuurlijk helemaal niet alleen voor geluksvogels. Juist voor de wat minder bevoorrechte mensen is deze dag begonnen. De Verenigde Naties wil daarom ook het liefst dat iedereen ter wereld op die dag een paar dingen doet:

  • Vertel het iedereen. Laat niemand achter en zorg dat iedereen stilstaat bij hun geluk.
  • Doe wat je gelukkig maakt. Geluk schijnt namelijk aanstekelijk te werken. Zo maak je anderen ook gelukkig. Top dus!
  • Vier de dag. Maak er gewoon een heel erg leuk feestje van!
  • Start en/of onderteken een petitie voor meer geluk in de wereld. De VN gaat daar dan verder mee aan de slag.

Begin bij de lente

Weet je even niet waar je moet beginnen met deze dag vol geluk? Wij hebben nog wel een ideetje. Het is namelijk vandaag ook officieel lente! Dat betekent dat er weer volop bloemetjes de grond uit schieten, er kleine dieren worden geboren, het langer licht blijft, en dat jouw favoriete markt weer vol ligt met heerlijke verse seizoensproducten! Als dat geen reden tot geluk is…

St. Patrick’s Day

Dit weekend dompelen we ons onder in alles wat Iers is. Dat klinkt misschien een beetje willekeurig, maar stiekem valt dat wel mee. Een wel heel gezellige Ierse traditie begint namelijk steeds meer over te waaien naar ons land: St. Patrick’s Day. Hoog tijd om die eens een beetje uit te lichten dus!

St. Patrick’s Day

Saint Patrick krijgt dus z’n eigen nationale feestdag in Ierland. Dan moet hij toch wel iets heel cools hebben gedaan? Ja daar komt het wel op neer. Het was een beschermheilige van het land. Het is dus niet alleen iets van de Ierse cultuur, maar ook de Katholieke kerk heeft hier iets mee te maken gehad. St. Patrick was tenslotte een heilige. Maar tegenwoordig is er niet heel veel heiligs aan. Het is vooral feest!

Hoe vieren we het?

Wil je je ook eens even helemaal verliezen in deze groots gevierde feestdag? Voor het échte werk moet je natuurlijk in Ierland zelf zijn. Daar vind je overal over het land verspreid openluchtconcerten, kermissen, optochten en vuurwerk. En groen bier natuurlijk! Groen is namelijk dé kleur van deze dag. Neem dus zeker je geheel groene outfit of Kermit de Kikker onesie mee. Ben je zelf niet Iers? Dan kun je jezelf daar altijd nog Irish for a day laten verklaren en net zo hard mee feesten. Oók buiten Ierland. Vooral in de VS en Australië komt deze feestdag veel voor.

En in ons groene kikkerlandje?

Geen tijd, zin of geld om het feest in het buitenland te gaan vieren? Geen nood! Voor de grootste St. Patrick’s Day-viering van het Europese vasteland hoef je namelijk niet verder dan de Grote Markt in Den Haag. De stad, de Grote Kerk én het reuzenrad in Scheveningen kleuren die dag groen.

Je kunt er naar hartenlust pinten Guinness drinken, whisky proeven en kijken naar dans- en muziekoptredens. En zelf ook even meedansen natuurlijk. Met een echte Ierse Riverdance clinic.

Lekker losgaan in het groen dus. Dat klinkt ons als een echt feestje!

Plant een boom op Boomfeestdag

De tweede woensdag in maart is traditiegetrouw Nationale Boomfeestdag in Nederland. Die dag staan we stil bij, en pleiten we voor het behoud van – je raadt het al – bomen.

Ieder kind een boom

Het doel van Nationale Boomfeestdag is om kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Natuureducatie dus! Stichting Nationale Boomfeestdag biedt kinderen de kans om bomen van dichtbij te beleven en meer te leren over het belang ervan. En hoe doe je dat onder andere? Door zelf een boom te planten natuurlijk!

Dat is dan ook hun motto. Ieder kind zou minimaal één keer in hun leven een boom moeten planten. Veel gemeentes doen daar natuurlijk vrolijk aan mee. Want wie wil er nu niet een groenere en frissere gemeente?

Hoe het begon

Het schijnt dat er in Nederland voor het eerst een Boomfeestdag plaatsvond in 1919. Al een eeuw geleden dus, maar dan onder de noemer ‘boomplantdag’. Zo’n 240 leerlingen van een school in Arnhem plantten een heel stel beuken op de oprijlaan van Kasteel Doorwerth. Daarna bleef het even stil tot in 1956 de eerste echte Boomplantdag werd georganiseerd. Bij deze feestelijke dag waren maar liefst 1600 schoolkinderen aanwezig.

Plant je eigen boom

En nu, jaren later gaan we er nog steeds voor. Plant jij dit jaar ook een boompje of leuke plant in je tuin? Laat die bomen maar komen! En heb jij in je tuin geen ruimte voor een boom? Haal dan een mooie tuinplant op je favoriete markt! Alle kleine beetjes helpen immers.

Lekker hapje sushi? De voor- en nadelen van rauwe vis

Sushi, sashimi, poké bowls. het is allemaal geweldig hip. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Het is heerlijk eten! Bij een all-you-can-eat sushi vreetschuur, of een authentiek Japans restaurant. Waar je ook heengaat, je komt er allemaal rauwe vis tegen. Maar is dat nu eigenlijk wel zo gezond?

Waarom geen rauwe vis

Want wat kan er allemaal misgaan? In principe valt het mee, maar de kans op voedselvergiftiging schijnt nu eenmaal wat hoger te zijn. Een risico dat veel mensen prima voor lief nemen om hun favoriete stukje tonijn sashimi naar binnen te kunnen werken.

Maar er is meer. Je kunt bijvoorbeeld ook per ongeluk een parasiet binnenkrijgen. Een iets grotere consequentie dus. Bij sommige soorten vis is er een kleine kans op haringworm. Dit is een parasiet die de maag- of darmwand kan beschadigen.

Waarom het meevalt

Dit is natuurlijk geen reden om sushi voor altijd uit je leven te verbannen. De haringworm komt in Nederland nauwelijks voor. Volgens het Voedingscentrum is de kans zelfs erg klein. Dat komt doordat de haringworm niet tegen temperaturen onder nul kan. Daarom is het in Europa wettelijk verplicht om alle vis, die bedoeld is om rauw te eten eerst 24 uur lang in te vriezen. En dan wel bij een temperatuur van 20 graden onder nul. Hij komt echter totaal niet voor in gekweekte zalm.

Waar je op moet letten

Zelf sushi maken? Hoe kun je er zelf voor zorgen dat je lekker verantwoord van je hapje kunt genieten? We hebben wat tips op een rijtje gezet.

  • Eet alleen vis die bevroren is geweest
    Zoals we hierboven al noemden is het wettelijk verplicht om rauwe vis ten minste 24 uur lang in te vriezen voor gebruik. Verzeker je er dus van dat dit is gebeurd!
  • Check je rauwe vis goed
    Ziet je vers gekochte visje er toch niet zo vers uit? Ruikt hij zuur of extra visachtig? Dan kun je hem maar beter laten voor wat het is en op zoek gaan naar een verser exemplaar.
  • Koop bij een goede leverancier
    Verse vis kun je maar beter niet op de hoek van de straat kopen, bij die schattige buurkinderen met hun eigen ‘winkeltje’. Koop het dus bij een leverancier die weet wat hij doet. Op jouw favoriete markt kun je terecht voor vis die goed is vervoerd, gekoeld en bewaard. Zo zit je in elk geval goed.
  • Ga hygiënisch te werk
    Was regelmatig je handen en maak gebruikte keukenspullen goed schoon als je met rauwe vis kookt. Zo voorkom je dat eventuele besmetting overgaat op andere levensmiddelen en voeding.

Als het risico het je niet waard is

Wil je echt zeker zijn van een stukje vis zonder gekke parasieten of bacteriën? Dan zul je toch echt wat moeten verhitten. In gebakken of gekookte vis komt geen haringworm voor.
Ook voor deze vissoorten kun je terecht op jouw favoriete markt. Loop snel even langs de viskraam!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen