Salade Caprese

Een echte Italiaanse klassieker is de insalata caprese, oftewel een salade met tomaat en mozzarella. De zachte smaak van de mozzarella combineert perfect met de zoete tomaat en het zure van de azijn. En door de kleuren is het ook nog eens een plaatje om op tafel te zetten.

 

 

 

Aantal personen: 4
Soort gerecht: bijgerecht
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten
4 rijpe, maar stevige trostomaten
2 bollen mozzarella
handjevol basilicumblaadjes
olijfolie
balsamico-azijn

Bereiding

1. Snijd de tomaten in gelijke plakken van ongeveer een centimeter dik. Doe hetzelfde met de bollen mozzarella.

2. Leg de basilicumblaadjes op elkaar, rol ze strak op en snijd er dunne reepjes van.

3. Neem een schaal of bord en leg hierop om en om een plak tomaat en een plak mozzarella.

4. Schenk met een eetlepel wat olijfolie over de tomaat en mozzarella en doe dit ook met de azijn.

5. Strooi als laatste de reepjes basilicum over de salade en serveer meteen.

Eet smakelijk!

 

Italiaanse Limoncello – recept

Een heerlijk koud glas witte wijn of soepele rode wijn een bord stomende, warme pasta. Die Italianen weten wel raad met een lekker drankje. Maar ook na het eten moet gedronken worden! Dit is om de spijsvertering te bevorderen. En natuurlijk ook omdat het gewoon lekker is. Vooral zo’n lekker verfrissend drankje op een hete zomerdag. Limoncello bijvoorbeeld; een typisch Italiaanse likeur gemaakt van citroenen. Traditioneel gezien worden die citroenen uit de omgeving van Sorrento gehaald, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon van jouw favoriete markt plukken. Want ook al ben je niet in Italië te vinden deze zomer, een verse, verfrissende Limoncello gaat er vast wel in! Zelf maken dan maar. Je hebt niet veel nodig, alleen een beetje geduld! Hieronder laten we zien hoe.

Je hebt nodig (voor 4 flessen):

Eén liter alcohol van minstens 96%, 10 citroenen, 600 gram suiker en 1,6 liter water.

Zo maak je het:

* Schil de citroenen met een dunschiller en probeer daarbij zo min mogelijk wit van de citroenen mee te schillen. Het witte deel geeft namelijk een wat bittere smaak. Stop de schillen vervolgens in de liter zuivere alcohol in een goed afgesloten weckpot. Bewaar de weckpot 2 tot 3 weken op een donkere plek. Het kan geen kwaad af en toe even goed te schudden met de pot. Zo komen de smaken wat sneller vrij.

* Na die 2 tot 3 weken kan je weer aan de slag. Maak dan een siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6 liter kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je dit nog even afkoelen tot het op kamertemperatuur is.

* Zeef ondertussen de citroenschillen uit de alcohol en giet de siroop en alcohol langzaam bij elkaar. Giet dit mengsel vervolgens in afsluitbare flessen en laat ze goed afkoelen. Limoncello is het lekkerst uit de vriezer, dus laat de flessen een paar uurtjes daarin liggen en je zit goed! En dan lekker de tuin in met je ijs- en ijskoude Italiaanse lekkernij.

Italiaans dessert – Tiramisu

We kunnen er niet omheen. Deze week hebben we het over Italië, dus als we het over zoetigheid hebben, dan hebben we het over tiramisu! Hoewel dit heerlijke Italiaanse dessert ook wel iets bitters heeft. De Italiaanse koffie erin zorgt daar wel voor. En waar staat dat Italiaanse mooi klinkende woord dan precies voor? Letterlijk ‘trek mij omhoog’. Iets minder letterlijk – en iets eleganter – betekent dit niet omhoogtrekken maar opbeuren of blij maken. En dát snappen we wel! Want wat worden we blij van tiramisu. Het schijnt ook regelmatig aan herstellende zieken te worden gegeven, om ze een beetje op te beuren dus, en aan te laten sterken. Want het vult natuurlijk wel lekker. Kun jij ook wel even wat opbeuring gebruiken? Of vind je het gewoon super lekker? Hieronder een simpel tiramisu gerecht. En misschien heb je wel geluk en heeft jouw favoriete markt wel verse, zelfgemaakte tiramisu. Even snel kijken dus. En omhoogtrekken maar!

Je hebt nodig:

een kopje sterke koffie, 8 eetlepels Amaretto, 500 gram mascarpone, 4 eieren, 20 gram suiker, een pak lange vingers, cacaopoeder en een snufje zout.

Zo maak je het:

*  Meng de afgekoelde koffie met de Amaretto en roer even door.

* Breek de eieren en scheid de dooiers en eiwitten. Doe een snufje zout bij de eiwitten en klop deze stijf met een mixer. Klop vervolgens de dooiers op met suiker. Als dit een romig mengsel is roer je hier de mascarpone door en vervolgens ook de geklopte eiwitten.

* Bedek ondertussen een schaal met lange vingers. Zorg dat de suikerlaag naar boven ligt. Besprenkel de lange vingers met de helft van het kopje koffie. Verdeel daarna de helft van het eimengsel over de lange vingers. Bedek dit opnieuw met lange vingers en besprenkel hier de rest van de koffie over.

* Smeer ten slotte nog de laatste helft van het eimengsel hierover uit en bestrooi met cacao. Hier kun je het beste een zeefje voor gebruiken. Laat de tiramisu zo’n 3 uur in de koelkast staan voordat je ‘m opeet. Dan heb je in de tussentijd nog tijd om heerlijk uitgebreid te dineren voordat je dit lekkere dessert oppeuzelt.

Eet smakelijk!

Italiaanse deegwaren

De basis voor veel heerlijke Italiaanse recepten is toch wel een bepaald type deeg. Wat dacht je van pizza, verse focaccia, pasta of heerlijke gnocchi? Bang voor gluten zijn ze in Italië in elk geval niet. Hoog tijd om daar eens iets meer over te weten te komen dus. We lichten een paar basistypen deegwaren voor je uit.

Pasta

Eigenlijk komt al het deeg misschien wel op pasta neer. Pasta is namelijk Italiaans voor ‘deeg’. Als we het over pasta hebben, dan hebben we het echter wel over een bepaald soort deegwaar. Namelijk deegwaren van harde tarwe. We onderscheiden twee hoofdsoorten Italiaanse pasta. Gedroogde pasta, met ei bereid, en verse pasta. De verschillende vormen van pasta zeggen eigenlijk niet echt iets over verschillende smaken. Als het deeg in dunne plakken gerold wordt krijg je spaghetti of tagliatelle. Wordt het in mooie vormpjes geperst, dan kom je uit op macaroni, penne of fusilli. Of gevulde pasta zoals tortellini of ravioli betekent simpelweg een andere vorm van deeg (plus vulling, natuurlijk). En waar wordt dat deeg dan van gemaakt? Het basisrecept is tarwegries, verse eieren en zout. Het schijnt dat aan echte pasta geen water te pas komt. En hoewel de vorm eigenlijk niet uitmaakt, ‘smaken’ sommige pastasoorten nu eenmaal lekkerder dan anderen. Wat is jouw favoriete vorm?

Gnocchi

In het Italiaans betekent gnocchi eigenlijk niet meer dan ‘klont’. En ja, dat is ook best een logische omschrijving. Gnocchi is ook eigenlijk een soort klont. Maar zo simpel is het nu ook weer niet. Laten we bij het begin beginnen. Er zijn namelijk twee soorten gnocchi. De ene wordt gemaakt van aardappel en de andere van tarwe. De laatste variant is eigenlijk een soort bolletje pastadeeg dat met een duim over een rooster wordt gerold. Aan de aardappelvariant wordt natuurlijk nog wat aardappel toegevoegd. De gekookte aardappel wordt gepureerd en daarna met meel en zout gekneed en gekookt in kleine balletjes. Je kunt ze met van alles combineren! Met verse tomatensaus en chorizo bijvoorbeeld. Of spek en Parmezaanse kaas. Hoe dan ook genieten!

Pizzadeeg

Wel of geen ananas op je pizza? De één vindt het een verschrikkelijke bedoening, de ander vindt het heerlijk. Bij welk kamp je ook hoort, pizzadeeg maakt toch echt de pizza. Maar wat voor soort deeg is dit eigenlijk? Naast heel veel bloem zit er ook wat suiker en olijfolie in, voor die lekkere pizza-smaak. Een klein beetje gist zorgt voor een luchtige bite in je pizza. En dan lekker beleggen die handel. Met of zonder ananas.

Focaccia

Een focaccia is eigenlijk simpelweg een Italiaans plat brood. Het deeg is vergelijkbaar met dat van pizza. Bij een focaccia is het deeg echter een stuk dikker. Traditioneel werd dit brood op hete stenen gebakken. Nog steeds wordt het brood daarom in een steenoven bereid. Vaak is het nodig om het brood af en toe met een mes te doorboren tijdens het bakken om te voorkomen dat er bubbels in het brood ontstaan. En dan heb je een heerlijk pizza-achtige sandwich. Beleg ‘m met olijfolie en kruiden, kaas, ham of gewoon zoals je favoriete pizza.

Dus, heb jij zin in een avondje kliederen met meel, eieren, zout, deeg en aardappelen? Kom dan eerst even langs jouw favoriete markt voor wat ingrediënten en laat het kliederen maar beginnen! Om vervolgens natuurlijk een heerlijk vers en zelfbereide Italiaanse deegwaar op tafel te zetten.

De wereld rond… Italië!

Het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij, ijsjes eten en misschien wel op vakantie naar een ver land. Ook jouw favoriete markt gaat op vakantie, maar dan halen we de vakantie naar jou. We reizen komende weken de wereld rond. Zo halen we verre bestemmingen naar onze eigen keuken, gewoon via de markt!

Zei er iemand ijsjes? Ja, daarvoor zijn we deze week in het perfecte land aangekomen. Italië is super bekend om haar heerlijk vers gemaakte ijs. Maar zoals iedereen weet is er nog zo veel meer moois aan Italië. Ook veel voedsel gerelateerd natuurlijk. Je kunt niet Italië noemen zonder daar pizza bij te noemen! Of pasta, tiramisu, olijven, pomodori tomaten of espresso. Maar ook van goede wijn en kaas zijn ze zeker niet vies. Alle reden om deze week dus helemaal te wijden aan dit fijne culinaire land! Maar dan op jouw favoriete markt. Ga zelf maar eens op zoek, er zijn meer Italiaanse producten dan je misschien zou verwachten. Olijven, Italiaanse kaas en de ingrediënten voor een perfecte Italiaanse pesto liggen bijvoorbeeld al voor het oprapen. Dan zet je zo je eigen traditionele Italiaanse maaltijd op tafel. Mét de bijbehorende namen van gerechten natuurlijk. En dat zijn er nogal een hoop.

Om te beginnen bij een Aperitivo, een alcoholisch aperitiefje. Dan gaan ze door naar de Antipasto, wat een klein hapje vooraf is. Bijvoorbeeld een kleine salade. Pas dan komt de Primo, de eerste gang. Het is niet eens zo gek om voor het voorgerecht pasta of risotto te eten. Om vervolgens door te gaan met het hoofdgerecht; de Secondo. Vaak is dit vis of vlees met een Contorno, oftewel een bijgerecht zoals salade of groente. Dan gaan de Italianen door met Formaggio e frutta: een heerlijk Italiaans kaasplankje of fruit, en dan kan natuurlijk het zoete gerechtje (Dolce) niet ontbreken in de vorm van taart, tiramisu of Italiaans ijs. Vervolgens moet natuurlijk nog een afsluitend kopje koffie worden gedronken om daarna nog even echt af te sluiten met een Digestivo; een klein glaasje sterke drank zoals likeur of limoncello.

Heb je toch niet alle tijd voor dit uitgebreide maal? Een lekkere pasta met tiramisu na doet het ook altijd goed, toch?

Spaanse zoetigheid: Churros!

Hij wordt ook wel de Spaanse donut genoemd. En dat kan ook wel kloppen, als je erover nadenkt. Dit heerlijke Spaanse dessert, of tussendoortje, lijkt er best op. Het is zoet, luchtig en vaak heerlijk plakkerig van de suiker of andere topping. Maar wat is een churro dan eigenlijk precies? Eigenlijk is het niet veel meer dan een gefrituurd stuk deeg. Lekker simpel toch? Maar dan komen de toppings nog. Ze worden meestal gegeten met (kaneel)suiker, poedersuiker of in warme chocoladesaus of chocolademelk gedoopt. Een absolute aanrader voor de echte zoetekauw dus! In Nederland vind je ze vooral op foodtruckfestivals, marktjes en kermissen. Maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf in huis halen. Hoe dan? Gewoon, lekker frituren! Hieronder een variant met kaneelsuiker. Maar natuurlijk kun je zelf ook chocoladesaus smelten of poedersuiker strooien.

Voor 6 personen heb je nodig: 150 ml kraanwater, 25 gram suiker, 50 gram boter (ongezout), 125 gram bloem, 2 eieren en 175 ml zonnebloemolie, een theelepel kaneel en wat poedersuiker.

Doe het water, suiker, boter en een mespuntje zout in een pan en verwarm goed. Als de boter is gesmolten kun je de bloem toevoegen (mag in één keer). Roer dit goed door totdat het deeg loslaat van de pan en een bal vormt. Zet dan het vuur uit en voeg de eieren en kaneel toe. Roer dit alles tot een mooi glad beslag en laat het een beetje afkoelen.

Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een grote pan. Dit mag zo’n 180 graden worden. Dit kun je checken door een stukje brood in de olie te gooien. Als deze binnen ongeveer 15 seconden goudbruin wordt, zit je goed. Doe het beslag in een spuitzak en spuit hier reepjes van ongeveer 10 centimeter lang direct in de olie. Of spuit ze eerst even op een bakplaat en laat ze vervolgens in de olie glijden. Doe er niet teveel tegelijk in de pan. Een stuk of vijf is genoeg (afhankelijk van hoe groot je pan is natuurlijk). Laat de churros vervolgens goudbruin worden. Dit duurt gemiddeld zo’n 4 tot 5 minuten. Schep ze voorzichtig uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Churros zijn het lekkerst als ze warm zijn, dus eet snel op of gebruik aluminiumfolie om ze warm te houden. Bestrooi voor het eten met nog wat (poeder)suiker en je kunt heerlijk Spaanse genieten!

Zomerse zelfgemaakte Sangria

Niks zo lekker op een warme zomerdag als een koud glaasje wijn of sangria. In Spanje weten ze daar allebei wel raad mee! Spaanse wijnen zijn meestal goed en helemaal niet zo duur in Spanje zelf. Ook voor een kan Sangria hoef je vaak niet ver te zoeken. In Nederland wordt het wat minder gedronken. Maar geen nood, het is heel makkelijk zelf te maken. De meeste ingrediënten haal je gewoon van jouw favoriete markt. Hieronder ons niet-zo-geheime recept. We hebben een versie mét en een versie zonder alcohol voor jullie. Je kunt Sangria ook met witte wijn bereiden, maar deze traditionele rode Sangria is toch wel favoriet.

Sangria met alcohol

Voor de variatie met alcohol gebruik je rode wijn en nog een andere drank naar keuze. Sommige varianten hebben Rum, anderen Grand Marnier of Licor 43. Die met Rum is onze favoriet.

Je hebt nodig:
1 citroen, 1 limoen, 1 sinaasappel, 1 appel, 350 milliliter rum, 100 gram suiker, een fles rode wijn en wat sinaasappelsap.

Zo maak je het:
Snijd de verschillende fruitsoorten in stukjes en doe ze in een kan of karaf. Voeg de Rum en suiker toe, roer het goed door elkaar en laat het een paar uur in de koelkast staan zodat de smaak goed in de vruchten trekt. Voor het serveren voeg je nog de wijn en sinaasappelsap toe. Als je ‘m nog niet zoet genoeg vindt voeg je wat extra suiker toe. En dan genieten maar!

Alcoholvrije Sangria

Liever de iets gezondere variant of willen de kinderen ook een glaasje? Sangria is ook hartstikke lekker zonder alcohol!

Je hebt nodig:

1 liter druivensap, 1 sinaasappel, 1 limoen, 1 perzik, 1 appel, een trosje witte druiven en 125 milliliter spa rood.

Zo maak je het:

Snijd het fruit in stukjes en meng alles – behalve de spa rood – in een kan of karaf. Laat nog even goed koud worden in de koelkast. Voor het opdienen voeg je pas de spa rood en eventueel nog wat ijsblokjes toe.

Spaans muziekje erbij en je zit gebakken!

Spaans borrelen

De Spaanse cultuur mag dan wel een stuk anders zijn, eigenlijk zijn we helemaal niet zo verschillend. In Spanje houden ze namelijk ook van een lekker terrasje in de zon. Mét glaasje Spaanse wijn of Sangria erbij natuurlijk. En wat extra leuk is aan Spanje, is dat je er vaak een typisch Spaans hapje bij krijgt. Dit noemen ze tapas in het zuiden van Spanje en pinchos of pintxos in het noorden. We kunnen niet garanderen wat je precies tijdens je borrel in Spanje voorgeschoteld krijgt, want het is een hapje van de zaak. Maar dat ze heerlijk authentiek Spaans zijn durven we je wel te garanderen. Je voelt je meteen welkom op dat terras! Ook deze Spaanse hapjes kun je gewoon in Nederland nabootsen. Hieronder vijf van onze favorieten, mét ingrediënten van jouw favoriete markt natuurlijk.

Spaanse Tortilla

Een heel ander soort tortilla dan die waar je vlees in wikkelt. De Spaanse Tortilla is namelijk een soort dikke omelet met ei en aardappels. Vaak zit er ook uit en knoflook doorheen. Of stukjes chorizo of jamón.

Calamares

De calamares, oftewel pijlinktvis, eten we in Nederland ook regelmatig. In Spanje kan hij gefrituurd, of a la plancha (op de plaat gebakken) geserveerd worden. Met een beetje mazzel zijn ze daar ook diezelfde dag nog vers gevangen. En dat proef je!

Pinchos

Een typisch Spaans gerechtje is de Pincho. Dit is een stukje toast of stokbrood met een lekker hapje erbovenop. Denk bijvoorbeeld aan tomatensalsa en olijfolie, een stukje Manchego of Spaanse ham, of een stukje ansjovis en zoete paprika. Ze zijn vaak maar wat creatief met hun Pinchos. Dus doe dat vooral zelf ook. Je kunt ze met al je favoriete combinaties beleggen!

Croquettas

Croquettas zijn een soort kleine kroketjes maar dan op z’n Spaans. Ze zijn bijvoorbeeld gevuld met Spaanse ham, garnaal of Spaanse kaas. Het is altijd een beetje een verrassing welke variant je te pakken hebt. Maar wat maakt het eigenlijk uit. Lekker zijn ze allemaal!

Boguerones en Viagre

Klinkt heel mooi Spaans. En dat is het ook. Boguerones is verse ansjovis. Deze wordt geserveerd met olijfolie of ander soort olie of azijn. Vaak ook met verse knoflook en peterselie. Je krijgt er wel dorst van, maar het is het waard! Dan kun je meteen nog een extra biertje of glas wijn erbij bestellen en nog even lekker blijven zitten in de zon.

De wereld rond… Spanje!

Het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij, veel ijsjes eten en misschien wel op vakantie naar een ver land. Ook jouw favoriete markt gaat op vakantie, maar dan halen we de vakantie naar jou. We reizen de komende weken de wereld rond. Zo halen we verre bestemmingen naar onze eigen keuken, gewoon via de markt!

Deze week reizen we af naar Spanje. Eén van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders. En dat is ook niet zo gek. De sfeer is daar lekker relaxed (mañana, mañana), het eten heerlijk vers, de stranden mooi en de taal misschien nog wel mooier. Maar het is er tijdens de zomer ook hotter dan hot! Letterlijk. Geef die Spanjaarden dus groot gelijk en doe lekker mee met de siësta – het middagdutje tijdens de heetste uren van de dag. Veel is er in die tijd toch niet te doen in Spanje want de meeste winkels en restaurants zijn dan dicht.

Ook eten ze in Spanje vaak pas laat op de avond. Het is daar niet gek om pas half 10 aan tafel te schuiven. Misschien dat je daar niet zo’n fan van bent? Tja, veel keuze heb je nou eenmaal niet. Waar je waarschijnlijk wel fan van bent is het eten zelf. In Spanje zijn ze echte fijnproevers en kunnen ze heel goed ‘mindful’ eten. Aan zee vind je veel visgerechten en zeevruchten. Het is daar niet gek om een hele octopustentakel – compleet met zuignappen – op je bord te zien. Ook gebakken kleine baby inktvisjes worden daar zo, nog helemaal intact, op tafel gezet. Maar met vlees weten ze ook wel van wanten. En natuurlijk Paella! Wist je dat de originele Paella op veel plekken eigenlijk helemaal niet met vis wordt bereid? Veel Spanjaarden zullen je vertellen dat Paella officieel met konijn en kip wordt bereid. Geloof ons, dit is ook zeker een keer het proberen waard!

Ten slotte kunnen we de typische Spaanse olijven niet vergeten. Ze smaken nét even wat anders dan hoe we hier gewend zijn. Ook worden ze vaak niet pitloos gegeten, maar nemen de Spanjaarden de pit gewoon in de mond, om ‘m daarna weer uit te spugen in een apart bakje.
Nu hebben we misschien niet alles van deze heerlijkheden op jouw favoriete markt, maar je komt een heel eind met zelfgemaakte tapas, uiteraard met producten van de markt. Een eigen gemaakt glaasje Sangria erbij en je waant je zowaar in Spanje!

3x komkommer hapjes

Voor op de borrelplank, als voorafje of als bijgerecht bij de barbecue. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wanneer je deze hapjes oppeuzelt. Drie van onze favorieten:

* Komkommer met kruidenkaas
Halveer de komkommer en snijd in een paar stukken. Haal het waterige midden eruit en vul die holte op met roomkaas. Simpel, en ó zo lekker!

* Komkommerhapjes met gerookte zalm
Gerookte zalm is heerlijk als verse snack! Met wat komkommer en dille erbij heb je al helemaal een succesformule te pakken. Snijd de komkommer in dikke plakjes. Beleg deze met wat (kruiden)roomkaas, strips gerookte zalm en een vers takje dille. Cocktailprikker erin en klaar is je hapje! Deze is trouwens ook erg lekker met een garnaal in plaats van zalm.

* Komkommer met brie
Iets werkt gewoon aan komkommer met kaas. Zo ook brie. Beleg plakjes komkommer met een stukje brie, wat honing en een walnoot. Voor een lekker fris en knapperig borrelhapje.

3 x Komkommersalade

Het is een warme zomerdag, je bent lekker aan het borrelen met wat hapjes, of misschien wel op een barbecue? Allemaal perfecte ingrediënten voor wat invulling door de komkommer! Tijdens het warme weer is dit een heerlijke verfrissende en dorstlessende snack. En een goede tegenpool als bijgerecht bij een barbecue met warme vlees- of vega-hapjes. Maar hoe combineer je deze frisse smaakmaker dan het beste tijdens de borrel of als lekkere salade? We hebben onze favoriete komkommersalades op een rijtje gezet.

* Aziatische komkommersalade
Voor een lekkere bite in je komkommersalade moet je bij de Aziatische variant zijn. Gebruik hiervoor een komkommer, een citroen, een eetlepel sojasaus, een eetlepel olijfolie, een eetlepel sesamolie en wat sesamzaadjes. Rooster de sesamzaadjes eventueel even en hussel al de ingrediënten door elkaar.

* Zoetzure komkommersalade
De naam zegt het al. Deze is eigenlijk niet meer dan zoet en zuur bij de komkommer gegooid. Gebruik hiervoor een komkommer, 50 ml (rijst)azijn en een eetlepel suiker. Voor een extra pittige bite kun je ook nog een halve rode peper in stukjes toevoegen.

* Frisse komkommersalade
Lekker fris met dille en yoghurt! Wat heb je nodig? Een komkommer, 150 gram (Griekse) yoghurt, 3 tot 4 takjes verse dille en wat peper en zout. Hak de dille grof en meng deze in de yoghurt. Meng hier de schijfjes komkommer doorheen en breng extra op smaak met zout en peper. En genieten maar van deze frisse salade!

Wist je dit al over… komkommer?

Dorstlessend, lekker fris én gezond. De komkommer is een echte zomersnack! Maar het hele jaar door eten we ‘m maar al te graag in salades, op een broodje of als garnering van onze gin-tonics. Vooral bestaand uit water, geen opvallend sterke smaak en geen andere gekke dingen. De komkommer klinkt aardig recht door zee. Maar is deze groente dat ook? Voor de zeekomkommer kunnen we natuurlijk niet spreken, maar we hebben wel wat verrassende weetjes over de gewone komkommer in petto. Benieuwd? Snel verder lezen dan!

Wist je dat…

* Komkommer eigenlijk als vrucht gezien kan worden? Hij behoort tot de familie vruchtgroenten. Samen met bijvoorbeeld de aubergine, tomaat, paprika en peulvruchten. Het is dus botanisch gezien officieel een vrucht van de plant, maar we eten ‘m gewoon als groente.

* De traditionele komkommer die nu gekweekt wordt enkel vrouwelijk is? De komkommerplant heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waaruit de komkommer groeit als deze niet bestoven of bevrucht wordt. Bij gele en witte komkommer kom je wel beide geslachten tegen bij de bloem.

* Je komkommers eigenlijk niet in de koelkast moet bewaren? Ook de diepvries is niet goed voor de komkommer. Hij wordt namelijk ‘snotterig’ van kou. Wel moet je ‘m op een koele plaats bewaren. Dit kan maximaal zo’n twee weken.

* Komkommer een prima kauwgomvervanger is? Als je even een frisse boost in je mond nodig hebt, kun je daar ook komkommer voor gebruiken. Leg ‘m even tussen je tong en gehemelte en je kunt er weer tegenaan!

* De komkommer vermoedelijk al zo’n 3000 jaar oud is? Deze komt namelijk van de plantensoort Cucumis Sativus, die al minstens zo lang geteeld wordt.

* De komkommer op nummer 3 staat van meest populaire groenten in Nederland? Net onder sla op nummer 1 en tomaat op nummer 2.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen